Доступність посилання

ТОП новини

«Америка-фортеця»: Трамп віддасть європейцям «ключі» від безпеки на континенті?


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Брюссель – «Шокова перемога» американського мільярдера, республіканця Дональда Трампа, який не має жодного політичного досвіду, занурила Європейську співдружність у невизначеність. Східноєвропейські держави ЄС схвильовані його симпатіями до Кремля й перспективою скорочення американських оборонних та безпекових інвестицій. Економісти й бізнесмени по цей бік Атлантики налякані його протекціонізмом, а європейський політикум – очевидними намірами нового голови Білого дому зосередитися виключно на внутрішніх справах Америки.

​Всупереч всім прогнозам, неймовірне сталося: головою Білого дому став Дональд Трамп, принісши з собою цілий багаж невизначеності та несподіванок. Європейский союз застиг в очікуванні складного періоду, з огляду на передвиборчі наміри Трампа серйозно змінити зовнішнью політику, військову та економічну діяльність найпотужнішої держави світу. Втім, нинішній шок, можливо, є дуже потужним, але майбутні сюрпризи можуть стати ще серйознішими, передбачають деякі європейські оглядачі.

Як тільки стали відомі результати виборів у США, у Брюсселі та інших європейських столицях одразу залунали заяви про непорушність та обов’язкову повагу до спільних цінностей, закладених, як у засадах ЄС, так і в Конституції США, згідно із якою був обраний Дональд Трамп.

Зокрема, надію на те, що європейсько-американські стосунки й надалі будуть основані на свободі, демократії та повазі до людських прав, висловлює голова Європейського парламенту, німець Мартін Шульц.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

«Сполучені Штати мають чудову Конституцію і обраний на її основі президент має дотримуватися її фундаментальних правил. Я впевнений, що це й буде основою трансатлантичних відносин», – заявляє Шульц.

НАТО під сумнівом?

Співвітчизниця Шульца та канцлер Німеччини Анґела Меркель зі свого боку «відрізала»: «Німеччина і США об’єднані спільними цінностями: демократією, повагою до права та до людини, незалежно ні від місця народження, кольору шкіри, ні від релігії, статі, сексуальної орієнтації чи політичних переконань. Саме на основі цих цінностей пропоную тісну співпрацю майбутньому президенту США», – застерегла Меркель.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Але європейців непокоять далеко не лише базові принципи відносин країн Євросоюзу та США. Військовий союз НАТО, де Сполучені Штати мають найбільшу вагу та частку інвестицій, Дональд Трамп у своїх передвиборчих дебатах поставив під сумнів. А саме: правило колективної оборони та безпеки може постраждати від змін у політиці Білого дому. Так званий 5-й пункт угоди Північноатлантичного альянсу, згідно з яким напад на одну з країн НАТО вважатиметься нападом на весь альянс, може постати під знаком питання. Тож припускають, що можна навіть уявити, що, скажімо, росіяни нападають на Естонію чи Литву, а НАТО у відповідь на це не реагує.

Як відомо, США платять найбільшу частину внесків у цей військово-політичний союз. Трамп зі свого боку хоче, щоб всі європейські країни інвестували на тому ж рівні, що й Сполучені Штати. Перспектива, від якої у багатьох керівників європейських країн-союзниць «по спинах бігають мурахи». Тому найчастіші реакції в Європі на прихід Трампа до Білого дому такі, як цей коментар голови французького зовнішньополітичного відомства Жан-Марка Еро.

Жан-Марк Еро
Жан-Марк Еро

«Нам необхідно працювати разом задля збалансованого мирного світу. Варто буде дізнатися, що хоче робити цей новий президент. Натомість, все, що він казав донині, викликає занепокоєння. У нинішньому нестійкому світі те, що сталося, – це виклик для Євросоюзу. Не можна відступати: після «Брекзиту», після вибору Трампа та всіх інших питань, що постали перед нами, і які породжують невизначеність, Євросоюзу потрібно більше солідарності», – сказав Жан-Марк Еро.

Трамп-ізоляціоніст та бізнесмен допомагатиме, але за платню?

Тим часом підхід Сполучених Штатів до військової сфери може змінитися: власне, Трамп обіцяв під час своєї передвиборчої кампанії серйозно поставитися до боротьби з бойовиками угруповання «Ісламська держава», хоча й без чітких визначень, що саме він буде робити.

Трамп хоче боротися з «Ісламською державою» спільно з НАТО та Росією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Водночас «сипав» компліментами на адресу Володимиру Путіну, що також викликало реакції в Україні та державах східної й центральної Європи.

Сутичка Клінтон і Трампа щодо Росії під час останніх дебатів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Зокрема, в Польщі – давній союзниці США, яка покладається на американців у протистоянні Росії. І хоча польські міністри оборони та закордонних справ висловлюють сподівання, що стосунки з Вашингтоном стануть ще міцнішими і що боятися майбутнього полякам немає підстав, насправді у Варшаві очікують, коли США, зокрема Трамп, підтвердить, що оборонні зобов’язання, взяті на останньому Варшавському саміті НАТО, таки будуть виконані. Йдеться про обіцяні Бараком Обамою 4200 вояків із бронетехнікою в Східній Європі з командним штабом, розміщеним у Польщі. Президент Анджей Дуда у вітальному листі Трампу нагадав саме про цю обіцянку словами: «ми раді, що США вирішили зміцнити свою військову присутність у Польщі, тож зміцнімо весь східний фланг Альянсу».

Анджей Дуда
Анджей Дуда

Поляки, литовці чи естонці побоюються, що Трамп-бізнесмен буде базувати свою політику не на фундаментальних цінностях, а на торгівлі, тож тільки 13 відсотків громадян Польщі вважають, що новий президент США принесе їхній країні більше користі, ніж попередня адміністрація Обами.

Навіть більше: європейські аналітики, зокрема, директор відомого своїми зв’язками із Кремлем паризького Інституту міжнародних та стратегічних відносин Паскаль Боніфас, схильний вважати, що Трамп має намір створити щось на зразок «Америки-фортеці».

Він сигналізує повернення до «Америки-фортеці», кажучи європейцям, японцям та іншим: «дійте самостійно, бо ми займемося своїми внутрішніми проблемами, ми можемо вам допомогти, але за це виставимо рахунок»
Паскаль Боніфас

«Трамп – сильний ізоляціоніст, до того ж, має намір повністю переглянути відносини з Росією. На відміну від Обами, Клінтон, він, як виглядає, захоплюється Путіним. Він каже, що хоче повернути Америці її велич, але реалізує, що вона не має можливостей повною мірою насаджувати свою волю решті світу. Він сигналізує повернення до «Америки-фортеці», кажучи європейцям, японцям та іншим: «дійте самостійно, бо ми займемося своїми внутрішніми проблемами, ми можемо вам допомогти, але за це виставимо рахунок».

Вочевидь, нині Євросоюзові доведеться припинити доручати Сполученим Штатам «ключі від своєї безпеки», додає експерт.

Поль Іван: трансатлантична ЗВТ – мертва

Так само, економічні угоди, що існують та готуються, зокрема щодо Трансатлантичної зони вільної торгівлі, вочевидь, «кануть у лету», побоюються у ЄС. А, скажімо, для французів Сполучені Штати наразі є другим після Німеччини набільшим ринком збуту своїх товарів, зокрема, вина та продуктів сільського господарства. Поль Іван, аналітик із Європейського політичного центру прогнозує спад економічних відносин, який вдарить і по американцях, і по європейцях.

«Як на мене, то наразі я вважаю, що угода про Трансатлантичне й інвестиційне партнерство зі США – мертва. Трамп не вірить у вигоду від неї та інших комерційних угод. Проблема у тому, що це нашкодить економічному зростанню і в Євросоюзі, і в США. Тож поміж тими, хто від цієї ізоляціоністської політики постраждає, будуть і громадяни, що голосували за Трампа», – каже він.

Побоювання у Брюсселі залишитися на самоті зі своїми проблемами, тим часом, викликали зворотню реакцію: поруч із закликами євроустанов, мовляв, «тільки тісно співпрацюючи, ЄС і США можуть продовжувати досягнення результатів у сфері безпрецедентних викликів, таких як «Ісламська держава», загроза суверенітету й територіальній цілісності України, зміна клімату та міграція», європейці тепер хочуть більше сконцентруватися на власній обороні, скажімо, розбудовувати «європейську армію», яка б існувала паралельно із НАТО. Як каже голова делегації Європарламенту в США Давид МакАллістер, подекуди вона мала б доповнювати альянс.

Давид МакАллістер
Давид МакАллістер

«Нас, європейців, попросять більше самим облаштовувати свою оборону та безпеку, що ми й повинні робити. Я глибоко вірю в міцну європейську співпрацю у сфері оборони й безпеки, Франція та Німеччина вже висунули конкретні пропозиції, щодо того, що саме ми могли б робити краще», – каже німецький парламентар.

Трамп-електрошок чи Трамп-репетиція

І в той же час у ЄС все ще сподіваються, що всі заяви й обіцянки Трампа, які йдуть урозріз із американськими зобов’язаннями перед ЄС та демократичним світом, залишаться тільки виборчими гаслами. Досвідчені європейські політики заспокоюють: Трамп-президент буде відмінним від Трампа-кандидата.

Тим часом наразі слід запастися терпінням та дочекатися перших кроків нового господаря Білого дому на євроатлантичній арені. До цього закликає, зокрема, голова бельгійського зовнішньополітичного відомства Дідьє Рейндерс. Він вважає, що саме перші кроки Трампа на світовій сцені, зокрема щодо відносин із Москвою, стануть знаковими й свідчитимуть, якою буде трампова політика щодо його європейських партнерів.

Дідьє Рейндерс
Дідьє Рейндерс

Наразі ми уважно очікуватимемо рішень, які буде ухвалювати нова адміністрація Білого дому і які визначатимуть, як нам працювати з Дональдом Трампом. Для ЄС це може бути й шансом чи електрошоком
Дідьє Рейндерс

«Наразі ми уважно очікуватимемо рішень, які буде ухвалювати нова адміністрація Білого дому і які визначатимуть, як нам працювати з Дональдом Трампом. Для ЄС це може бути й шансом чи електрошоком, аби усвідомити: об’єднана Європа повинна говорити гучніше та в один голос. Починаються справжні дебати: як нам всім разом та окремими державами ЄС перезапустити європейську динаміку», – припускає бельгійський міністр.

Обрання Дональда Трампа сталося в період, коли Європейський союз виявився найбільш вразливим за всю історію свого існування: співдружність підриває зсередини перспектива розлучення із Великобританією, криза євро, зростання впливу євроскептичних настроїв і відвертого тиску на загальноєвропейську політику з боку деяких націоналістично налаштованих європейських урядів. Тим часом обранню Дональда Трампа, окрім сусідки-Росії, радіють у ЄС ультранаціоналістичні партії та політики-популісти, які вбачають у виборах Трампа своєрідну репетицію особистого приходу до влади та відображення майбутніх власних перемог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG