Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі повідомили про плани створення військ територіальної оборони


У Польщі створюють добровольчі оборонні війська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Польща протягом наступних двох років заінвестує у створення військ територіальної оборони 3,6 мільярда злотих, тобто майже мільярд доларів, повідомив на прес-конференції у Варшаві міністр оборони країни Антоні Мацеревич.

За його словами, ще цього тижня в Сеймі відбудеться друге читання закону про сили тероборони, які стануть п’ятим видом військ – після сухопутних, повітряних, військово-морських та військ спеціального призначення.

Згідно з планами міністра, вже цього року у східних регіонах Польщі буде розміщено перші три бригади територіальної оброни загальною кількістю у 3 тисячі солдатів. Протягом наступного року їхню кількість буде збільшено до 18 тисяч. А у 2019 році в Польщі буде 53 тисячі солдатів територіальної оборони.

Мацеревич наголосив, що така кількість – це третина теперішньої польської регулярної армії. За словами міністра, війська територіальної оборони діятимуть у співпраці з армією, населенням та місцевою адміністрацією.

«Війська територіальної оборони – це найдешевший спосіб збільшення армії і поліпшення обороноздатності країни. Всі спеціалісти – німецькі, англійські, американські – наголошують на тому, що це найефективніший спосіб відповісти на гібридні загрози, які постали перед вільним світом унаслідок агресії Росії в Україні», – пояснив Мацеревич. Міністр зазначив, що створення військ тероборони – це відповідь держави на прагнення поляків створювати воєнізовані структури у зв’язку зі зростанням зовнішньої загрози для безпеки Польщі.

Концепцію нового створення військ територіальної оборони в Польщі міністр оборони Антоні Мацеревич підписав наприкінці квітня. Як заявив він тоді, ці війська мають стати одним із найсуттєвіших елементів нової воєнної доктрини країни через загрозу з боку Росії, а також у зв’язку з тим, що такі війська мають у складі своїх збройних сил інші держави-члени НАТО.

За планом, у Польщі створять загалом 17 бригад територіальної оборони – по одній у кожному воєводстві (адміністративній області), а в найбільшому з воєводств дві. Військовослужбовці тероборони, що укладуть контракт на термін 2–6 років, братимуть участь у діяльності цих сил пересічно по 30 днів на рік – одні вихідні щомісяця і ще кілька днів раз на рік на полігоні.

Сили територіальної оборони вже існували в Польщі в минулому. Їх, зокрема, створювали в 1960-і роки, але ліквідували після занепаду комунізму. Їх також почали створювати знову наприкінці 1990-х років, але тоді цю реформу не довели до кінця через загальні скорочення Збройних сил, і через кілька років ці сили знову ліквідували.

XS
SM
MD
LG