Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС підтвердили дотримання ядерної угоди і відновлення зв’язків із Іраном


Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу підтвердили, що ЄС буде далі дотримуватися ядерної угоди з Іраном і відновлювати зв’язки з Тегераном відповідно до неї.

Як мовиться у спільній заяві міністрів, Євросоюз буде, як і передбачено, скасовувати економічні і фінансові санкції щодо Ірану, накладені у зв’язку з його ядерною програмою, і взаємодіяти з іранськими банками й іншими економічними установами, щоб досягти зростання обсягів торгівлі й інвестицій.

Водночас, наголосили міністри, в ЄС далі занепокоєні становищем із правами людини в Ірані, зокрема, частим використанням смертної кари.

Економічні санкції Євросоюзу, а також США проти Тегерана були вперше полегшені в січні цього року за умовами ядерної угоди між Іраном і шістьма державами світу, що передбачає поступове скасування цих санкцій в обмін на значні обмеження іранської ядерної програми, що мають унеможливити створення ядерної зброї.

Тим часом у США обраний майбутній президент Дональд Трамп іще в перебігу виборчої кампанія заявляв, що ядерна угода з Іраном «жахлива» і що він негайно «порве її на шмаття», якщо стане президентом.

Та врешті він визнав, що йому буде нелегко цього досягти, бо угода багатостороння і затверджена резолюцією Ради безпеки ООН.

XS
SM
MD
LG