Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода засудило повторний напад на кореспондентку з Туркменистану


Солтан Ачилова після жовтневого нападу
Солтан Ачилова після жовтневого нападу

Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода засудило вже другий напад на журналістку Радіо Азатлик, його туркменської служби, 67-річну Солтан Ачилову в Туркменистані.

Як заявив президент Радіо Томас Кент, це свідчить про свідомі намагання покарати кореспонденту за те, що вона робить свою роботу.

«Ці напади порушують міжнародні зобов’язання Туркменистану і його власні конституційні норми щодо поваги до незалежних засобів інформації, і влада країни має негайно засудити їх, і вони мають зупинитися», – заявив він.

Напад стався 8 листопада, коли Ачилова перебувала в пансіонаті, щоб підлікуватися. Тоді на неї накинулися дві жінки з криками «Це вона робить свої фотографії і ллє грязюку на Туркменистан».

Як розповіла Ачилова, раніше того самого дня вона стала свідком нападу на іншу літню жінку в тому ж пансіонаті і вважає, що ціллю мала стати вона: тоді так само дві невідомі жінки збили жертву з ніг і, б’ючи її, кричали: «Це тобі за твої фотографії».

Після того її мобільний телефон перестав працювати, і вона не виходила на зв’язок в інтернеті.

Напад стався наступного дня по тому, як міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch виступила з заявою, в якій засудила попередній напад на Солтан Ачилову 25 жовтня. Правозахисники заявили, що напад на Ачилову був вочевидь спланованою спробою змусити критика змовкнути.

25 жовтня, коли Солтан Ачилова фотографувала довгі черги в державній крамниці у столиці Туркменистану Ашгабаті, її затримала поліція і погрожувала арештом. Коли її відпустили після кількагодинного допиту, її перехопили троє чоловіків і жінка в цивільному одязі і вимагали від неї стерти з камери всі фотографії, а потім силою відібрали камеру і сумку.

Напади на кореспондентів Радіо Свобода в Туркменистані й їхні переслідування почастішали останніми двома роками. Їхньою жертвою вже ставала й Солтан Ачилова, коли її у грудні 2014 року допитували невідомі в цивільному одязі за схожих обставин, як і нині: вона брала інтерв’ю в людей у черзі по м’ясо, яке несподівано «викинули» на продаж.

XS
SM
MD
LG