Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти: лист про опитування школярів, що викликало критику, давно відкликали


Міністерство освіти і науки України повідомило, що лист про опитування школярів, зміст якого викликав критику, відкликали майже два тижні тому, ще 3 листопада.

На посадовця МОН, який рекомендував проведення опитування в школах, накладено догану, повідомили в міністерстві, а самого опитування на тему «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів» серед школярів-підлітків не проводитимуть.

У міністерстві наголосили, що відкликали лист-рекомендацію про проведення опитування ще до виникнення публічного обговорення. При цьому міністерство заявляє про численні перекручення і виривання даних із контексту в перебігу обговорення.

Як мовиться в заяві МОН, лист щодо ідентичного опитування вже надсилався місцевим органам управління освітою 17 листопада 2015 року і пізніше був проведений українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ». Дослідження проводилося для міжнародної мультидисциплінарної консультаційної компанії НІРАС у рамках програми формування медіаграмотності серед школярів, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Тоді ж анкеті з ідентичними питаннями було надано сертифікат Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, дія якого закінчилась 30 червня 2016 року.

При цьому, заявляють у міністерстві, під час згаданого минулого опитування 90% дітей опитувалися українською мовою. «Рішення про наявність російськомовної анкети було прийнято соціологами, адже під час соціологічних опитувань, із метою отримання максимально правдивих та відвертих відповідей, інструментарій пропонується мовою, зручною для респондента. Російськомовна анкета надавалась за бажанням людини, яка проходила опитування, щоб вона відповідала тією мовою, якою їй комфортніше», – кажуть у МОН.

Також у міністерстві звернули увагу, що в анкеті подавався перелік ціннісних тверджень різного спектру, а не лише ті, що представлені в медіа та соцмережах. «Зокрема, дописувачі не згадували про твердження з анкети: «Я б хотів(ла), щоб Україна увійшла в ЄС»; «Школярі повинні брати участь у самоуправлінні школою»; «Демократія неможлива без хорошої, вільної журналістики»; «Я вірю, що окремо взята людина може впливати на суспільство, в якому живе»; «Демократія неможлива без вільної журналістики» тощо.

Попередніми днями почали лунати критичні відгуки щодо листа місцевим органам управління освітою й загальноосвітнім навчальним закладам від департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України з проханням сприяти соціологічному опитуванню серед учнів 7–11 класів на тему «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів», яке планував провести український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ».

Зокрема, письменниця Лариса Ніцой заявила, що опитувальник був російською мовою, і в ньому були такі питання: «Я бы хотел(ла), чтобы Украина присоединилась к политическому и экономическому союзу с Россией»; «Я бы не голосовал(ла) за кандидата-женщину на пост президента»; «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы»; «Украина и Россия должны быть одним государством»; «Украина становится частью большого союза, который включает Россию»; «Украина распадается на несколько отдельных государств» тощо, при цьому треба було оцінити в балах від 1 до 7 рівень своєї згоди з цими питаннями.

XS
SM
MD
LG