Доступність посилання

ТОП новини

Медіа-програма заперечила звинувачення щодо анкети опитування, що викликало критику


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Медіа-проект MYMEDIA закликав негайно припинити закиди стосовно політичних мотивів, незаконності дій або непрофесійності цього проекту чи українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» через зміст анкети національного опитування українських школярів, що викликав критику.

«Це брехня, якої ми не потерпимо. Відверто кажучи, коментарі на Facebook про приховані мотиви та недостатній професіоналізм MYMEDIA і «Соціоінформ», на нашу думку, є сміховинними», – мовиться в заяві керівника проекту Майкла Андерсена.

«Перед проведенням опитування «Соціоінформ» отримала усі відповідні дозволи (у письмовій формі) від Міністерства освіти і науки України для проведення опитування. Міносвіти надіслало до шкіл лист із проханням сприяти проведенню опитування, наголосивши, що дослідження було погоджено, а участь у ньому є добровільною. Міносвіти затвердило редакції опитувальника як українською, так і російською мовами. З міркувань проведення якісного дослідження «Соціоінформ» визначала, в яких областях його потрібно проводити українською, а в яких – російською мовами… Таким чином, усі юридичні вимоги були виконані та дотримані», – заявив керівник проекту.

«Якщо не знати, що думають молоді українці, не можна буде зрозуміти, що відбуватиметься в Україні завтра. Отже, чому не можна питати молодих людей, чи проголосували б вони за гомосексуального президента? Або президента, відомого як корупціонер, але сильного? Або за президента-жінку? Або про те, чи зіштовхувалися вони з корупцією у себе в школі? Або про те, чи хотіли б вони, щоб їхня країна вступила до ЄС чи до союзу під керівництвом Росії? Треба повністю ігнорувати факти, не помічаючи, що питання, пов’язані з ЛГБТ, корупцією, ЄС, Росією, гендером, займають дуже важливе місце в порядку денному нинішньої України. Крім того – звичайно – нікого не примушували брати участь в анкетуванні або відповідати на окремі питання», – мовиться в заяві.

У MYMEDIA висловили вдячність Міністерству освіти України за професійне співробітництво і заявили, що національне опитування серед української молоді було проведене і що до участі в ньому запросили близько 2 тисяч школярів зі всієї України.

Тим часом Міністерство освіти і науки України заявило в понеділок, що лист про опитування школярів, зміст якого викликав критику, відкликали майже два тижні тому, ще 3 листопада, і відтак самого опитування на тему «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів» серед школярів-підлітків не проводитимуть.

А український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ» заявив, що був несправедливо звинувачений в «антиукраїнських настроях», що начебто були присутні в анкетах всеукраїнського опитування дітей у школах, зміст якого викликав критику.

Попередніми днями почали лунати критичні відгуки щодо листа місцевим органам управління освітою й загальноосвітнім навчальним закладам від департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України з проханням сприяти соціологічному опитуванню серед учнів 7–11 класів на тему «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів», яке планував провести український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ».

Зокрема, письменниця Лариса Ніцой заявила, що опитувальник був російською мовою, і в ньому були такі питання: «Я бы хотел(ла), чтобы Украина присоединилась к политическому и экономическому союзу с Россией»; «Я бы не голосовал(ла) за кандидата-женщину на пост президента»; «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы»; «Украина и Россия должны быть одним государством»; «Украина становится частью большого союза, который включает Россию»; «Украина распадается на несколько отдельных государств» тощо.

XS
SM
MD
LG