Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ завершила розслідування у справі силовика, причетного до розгону євромайданівців у 2013 році


Розгін мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року
Розгін мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування щодо колишнього керівника управління громадської безпеки управління МВС у Києві Олега Мариненка, підозрюваного у причетності до розгону мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року. Про це інформує прес-служба ГПУ.

«[Мариненку] інкримінується вчинення з метою перешкоджання проведенню мітингів і зборів організації виконання 30 листопада 2013 року завідомо незаконного наказу на силове звільнення майдану Незалежності у Києві від учасників акції протесту та передача цього наказу виконавцям – бійцям спецпідрозділу «Беркут», внаслідок реалізації якого заподіяно тілесні ушкодження більше ніж 80 мітингувальникам, тобто призвело до тяжких наслідків», – мовиться у повідомленні.

«Також вказана особа підозрюється у вчиненні, на виконання вказівок керівництва, 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві, віддання завідомо незаконного наказу підконтрольним працівникам спецпідрозділу «Беркут» та військовослужбовцям внутрішніх військ МВС України на застосування фізичної сили та спеціальних засобів до учасників акції протесту та журналістів, унаслідок чого заподіяно тілесні ушкодження більше ніж 29 мітингувальникам та 22 представникам засобів масової інформації», – повідомили у ГПУ.

Мариненку також інкримінують неналежне виконання своїх службових обов’язків, унаслідок чого зазнали тілесних ушкоджень 26 бійців внутрішніх військ та патрульно-постової служби.

Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів провадження.

У прокуратурі нагадали, що за результатами розслідування розгону «студентського Майдану» – мирної акції протесту на початковому етапі Революції гідності – повідомлено про підозру 16 особам, зокрема колишнім представникам керівництва держави та правоохоронних органів. Щодо 5 з цих підозрюваних обвинувальні акти розглядаються судом.

За результатами розслідування подій 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві в організації розгону протестувальників та застосування до них насильства повідомлено про підозру п’ятьом особам з числа керівництва держави та правоохоронних органів та п’ятьом правоохоронцям, які виконували ці протиправні дії.

Досудове розслідування, спрямоване на встановлення інших організаторів та виконавців злочинів, вчинених під час цих подій, триває, додали у ГПУ.

XS
SM
MD
LG