Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк Казахстану вирішив розмістити на банкнотах портрет чинного президента


Зображення майбутньої банкноти
Зображення майбутньої банкноти

Національний банк Казахстану повідомив, що на нових банкнотах буде портрет незмінного президента країни Нурсултана Назарбаєва.

Як мовиться в повідомленні, пам’ятні банкноти номіналом у 10000 тенґе (близько 750 гривень за нинішнім курсом) будуть випущені в обіг 1 грудня, до свята Дня першого президента Казахстану

Ця ювілейна банкнота має на меті, зокрема, відобразити внесок президента в розвиток країни, заявив голова Нацбанку Казахстану Даніяр Акішев.

Нурсултан Назарбаєв незмінно й фактично одноосібно керує Казахстаном як авторитарний лідер іще з радянських часів – із 1989 року, спершу як компартійний керівник, потім як обраний парламентом президент Казахської РСР, потім як обраний на всенародних виборах президент Республіки Казахстан. Відтоді він кілька разів переобирався, найчастіше на позачергових виборах, або продовжував свій термін на посаді через референдуми без виборів. На останніх наразі з цих виборів 2015 року він, за офіційними даними, отримав майже 98 відсотків голосів. Міжнародні спостерігачі не визнавали вільними й чесними жодні з цих виборів.

У Казахстані фактично запроваджений культ особи Назарбаєва. Йому офіційно присвоєний титул «лідера нації» («єлбаси», дослівно «голови народу») і особливий статус «першого президента Казахстану», для нього особисто зняте конституційне обмеження не більш ніж у два терміни на президентській посаді, у столиці Астані працює музей, присвячений йому, і його ім’я має столичний університет. Крім того, день його першого всенародного обрання на посаду президента Казахстану, 1 грудня, проголошений святковим і вихідним як День першого президента.

XS
SM
MD
LG