Доступність посилання

ТОП новини

США: чільний республіканець застеріг Трампа від пом’якшення політики щодо Росії


Джон МакКейн, архівне фото
Джон МакКейн, архівне фото

У США чільний сенатор від Республіканської партії Джон МакКейн застеріг обраного майбутнього президента-республіканця Дональда Трампа від пом’якшення політики стосовно Росії.

Будь-яке «перезавантаження» американсько-російських відносин було б небезпечним кроком, наголосив сенатор, що очолює комітет у справах силових структур Сенату і відомий своєю критикою Росії.

Згадуючи про розмову обраного президента з президентом Росії Володимиром Путіним, що відбулася в понеділок і в перебігу якої російський керівник закликав до поліпшення відносин, сенатор додав: «Таким заявам треба вірити не більше, ніж будь-яким іншим словами колишнього агента КДБ, що перетворив свою країну на тиранію, вбив своїх політичних супротивників, вторгся до сусідів, погрожував союзникам Америки і намагався підірвати американські вибори». Цими словами він згадав про минуле російського керівника в лавах радянських спецслужб і про звинувачення, що російська держава могла бути причетною до викрадення електронних листів, оприлюднення яких перед виборами зашкодило кандидатові-демократові Гілларі Клінтон.

Сенатор Джон МакКейн, відомий як прихильник України, в перебігу виборчої кампанії різко критикував кандидатуру Дональда Трампа.

Трамп іще в перебігу виборчої кампанії виступив із цілою низкою заяв, які дали підстави критикам говорити про його проросійську позицію. Із іншого боку, політологи кажуть, що політична система США не дасть одній людині навіть на посаді президента різко змінити курс країни.

У понеділок обраний президент США мав телефонну розмову з президентом Росії, в перебігу якої вони говорили про необхідність поліпшити відносини.

Адміністрація чинного президента США Барака Обами, який завершить свій термін 20 січня 2017 року, дотримується суворої позиції щодо Росії через її агресію проти України.

Але в перебігу першого терміну Обами на президентській посаді Вашингтон після різкого погіршення відносин із Москвою через воєнне вторгнення 2008 року Росії до Грузії пішов 2009 року на політику поліпшення відносин, яку назвали «перезавантаженням». На початку нової агресії Росії, цього разу проти України на початку 2014 року, цю політику критики стали змальовувати як провальну й таку, що засвідчила слабкість США.

XS
SM
MD
LG