Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Генасамблеї ООН із прав людини схвалив резолюцію щодо окупованого українського Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, що займається правами людини, схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі.

За документ проголосували 73 делегації, проти були 23, ще 76 утрималися; деякі делегації взагалі не голосували.

У документі йдеться про засудження зловживань і дискримінаційних заходів щодо мешканців тимчасово окупованого Криму, зокрема, кримських татар, а також українців і представників інших національних та релігійних груп, із боку російської окупаційної влади.

Документ також закликає Росію, серед іншого, виконувати всі свої зобов’язання, які накладає на неї міжнародне право як на державу-окупанта, вжити всіх заходів, щоб негайно покласти край усім зловживанням проти мешканців Криму, негайно звільнити громадян України, яких незаконно затримали і судять без дотримання елементарних стандартів правосуддя, а також тих, кого вивезли через міжнародно визнаний кордон із Криму до Росії.

Крім того, документ закликає Росію негайно скасувати рішення, що оголосило Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонило його діяльність, а також скасувати рішення, що заборонило лідерам Меджлісу в’їжджати до Криму.

Крім того, Росію закликано забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних правозахисних місій і неурядових правозахисних організацій до Криму.

Різко проти проекту резолюції виступив представник Росії, який твердив про «російський Крим» і звинувачував у порушенні прав людини Україну.

Раніше у вівторок делегація Білорусі у Третьому комітеті спробувала домогтися зняття проекту резолюції щодо Криму і ще кількох резолюцій із розгляду, але цю пропозицію підтримали лише 32 делегації, 101 проголосувала проти і 37 утрималися.

Проект резолюції подала Україна, його підтримали ще 40 держав, повідомили раніше в Міністерстві закордонних справ України.

Як написала напередодні голосування перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар, при голосуванні за нинішній проект резолюції не можна було сподіватися на повтор результату 2014 року, коли за резолюцію про територіальну цілісність України і невизнання претензій Росії на анексію українського Криму проголосувала на засіданні Генеральної асамблеї ООН 101 країна. За її словами, нині багато делегацій вважало, що такі питання, як у нинішній резолюції, варто розглядати не у Третьому комітеті Генеральної асамблеї, а в Раді ООН із прав людини.

XS
SM
MD
LG