Доступність посилання

ТОП новини

Допит Януковича в режимі відеоконференції запланований на 25 листопада – адвокат


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Допит колишнього президента України Віктора Януковича в режимі відеоконференції у справі п’ятьох екс-бійців спеціального полку спецпризначення МВС «Беркут» запланований на 25 листопада. Про це повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк. За його словами, Святошинський райсуд Києва отримав відповідь від російської сторони щодо згоди на проведення такого допиту.

«Зараз лишається тільки одне питання: чи забезпечить Святошинський суд необхідні технічні умови для проведення відеоконференції?» – сказав Сердюк.

Він додав, що Янукович буде допитаний у справі екс-беркутівців як свідок.

У вересні Святошинський районний суд Києва продовжив до 25 листопада арешт п’яти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG