Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалення резолюції ООН і звіт прокурора МКС матимуть наслідки для Росії – правозахисник


Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

Ухвалення резолюції ООН з прав людини в Криму і звіт прокурора Міжнародного кримінального суду «матимуть великі наслідки» для Росії. Про це в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«У резолюції йдеться, що Крим є територією України, а Росія окупувала частину її території. Це є важливим рішенням, що тепер є таке правове визначення. Росія може поширювати міфи, проте світ в правовому полі визначив, що це окупована територія і належить Україні», – сказала Скрипник.

За її словами, звіт попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду, опублікований 14 листопада, також має важливе значення для України.

«Звіт попереднього розслідування Міжнародного кримінального суду якраз говорить про те, що Крим можуть розглядати в рамках Гаазького трибуналу з точки зору порушень Женевської конвенції та інших міжнародних гуманітарних норм. Це безперечно буде мати наслідки для Росії», – зазначила правозахисник.

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, який займається правами людини, 15 листопада схвалив проект резолюції з критичною оцінкою ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму.

Вперше в документах ООН Росія була названа «країною-окупантом», а Крим і Севастополь – «тимчасово окупованою територією».

14 листопада був опублікований звіт прокурора Міжнародного кримінального суду, у якому зазначено, що анексія Криму рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.

У січні 2015 року Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.

XS
SM
MD
LG