Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Білорусі в ООН щодо Криму показує, що Лукашенко дуже залежить від Москви – політолог


Генеральна асамблея ООН (архівне фото)
Генеральна асамблея ООН (архівне фото)

Комітет Генеральної асамблеї ООН з прав людини 15 листопада схвалив ініційовану Україною резолюцію щодо окупованого Росією українського Криму, в якій дається критична оцінка прав людини на півострові. Росія вперше називається державою-окупантом на такому рівні.

Мета резолюції – захист конституційних прав українців (в тому числі кримських татар) на окупованих територіях. У резолюції озвучений заклик до Росії надати міжнародним правозахисникам механізм безперешкодного доступу до Криму для моніторингу ситуації з правами людини. Також її закликають звільнити незаконно затриманих громадян України, яких судять, не дотримуючись елементарних стандартів правосуддя, повернути громадян України, що були вивезені з окупованого Криму на територію Росії, а також закликають скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

За резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)» проголосували 73 країни, проти – 23, утрималися – 76 країн. Серед тих, хто був проти: Росія, Білорусія, В'єтнам, Венесуела, Індонезія, Індія, Ірак, Іран, Китай, Куба, Киргизстан, Лаос, М'янма, Північна Корея, Сінгапур, Сирія, Таджикистан, Узбекистан, низка країн Африки .

Білорусь намагалася заблокувати кілька резолюцій – щодо Ірану, Криму, Північній Кореї і Сирії – через процедуру «No action motion» (пропозиція взагалі не розглядати порядок денний). Але цю пропозицію підтримали тільки 32 делегації, 101 – проти.

Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко закликала Білорусь проявити солідарність та повагу до боротьби України за свою незалежність. Вона назвала «ножем у спину» рішення цієї держави, а також Вірменії і Казахстану голосувати проти резолюції ООН про утиски прав людини в окупованому Криму.

«Лукашенко – союзник Москви»

Голосування Білорусі проти резолюції щодо Криму, яку схвалив Комітет Генеральної асамблеї ООН з питань прав людини, є підтвердженням залежності Олександра Лукашенка від Кремля. Таку думку в інтерв'ю Білоруській редакції Радіо Свобода висловив професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Позиція Білорусі в ООН показує, що насправді Лукашенко дуже залежить від Москви
Олексій Гарань

«Позиція Білорусі в ООН показує, що насправді Лукашенко дуже залежить від Москви, зокрема, в контексті ставлення до таких символічних питань, як російська окупація Криму. Тому, якщо іноді чуємо, що Лукашенко виступає як чесний посередник в сенсі переговорів в Мінську, як нейтральний бік, ми повинні розуміти, що насправді це не зовсім так. Лукашенко є союзником Москви», – говорить експерт.

Тим часом голосування білоруського делегації проти резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму на відносини Мінська і Києва сильно не вплинуть, вважає Олексій Гарань.

Тепла не буде, але все одно залишається якась прагматика. Нам все одно треба вирішувати питання прикордонного співробітництва, економічні питання
Олексій Гарань

«Як це вплине на українсько-білоруські відносини? Тепла не буде, але все одно залишається якась прагматика. Нам все одно треба вирішувати питання прикордонного співробітництва, економічні питання. У цьому сенсі, думаю, принципових змін не відбудеться. Тим більше, що така позиція не нова для Білорусі – Білорусь і в 2014 році була проти резолюції щодо територіальної цілісності України. Тому нічого нового, нічого сенсаційного тут немає – це, швидше, підтвердження білоруського залежності від Москви», – зазначає він.

«Цей крок вписується в загальну стратегію»

Директор білоруського Інституту політичних досліджень «Політична сфера» Андрій Казакевич в інтерв'ю Білоруській редакції Радіо Свобода зазначив, що спроба білоруської делегації заблокувати резолюцію щодо Криму цілком вписується в зовнішньополітичну стратегію офіційного Мінська.

Андрій Казакевич
Андрій Казакевич

Фактично вже традиційно ООН виступає таким майданчиком, де Білорусь підтримує Росію в українському питанні
Андрій Казакевич

«Білоруська зовнішньополітична стратегія передбачає балансування між Сходом і Заходом, між Україною-Європою і Росією. Відповідно, потрібно якимось чином демонструвати свої союзницькі відносини з Росією. Фактично вже традиційно ООН виступає таким майданчиком, де Білорусь підтримує Росію в українському питанні. Ми пам'ятаємо, що була резолюція щодо цілісності України в 2014 році – Білорусь також проти неї виступила. Ну, і зараз цей крок вписується в загальну стратегію. Ті дружні кроки в бік України, які ми бачимо, вимагають і певної демонстрації своєї лояльності до Москви, прихильності до її позиції. Такі дії відразу знімають низку питань в білорусько-російських відносинах, хоча водночас не закривають можливість співпраці з Заходом чи з Україною – це не буде однозначною перешкодою для розвитку відносин», – вважає політолог.

Раніше Білорусь не голосувала за «кримську» резолюцію Парламентської асамблеї ОБСЄ: 5 липня в Тбілісі без участі Білорусі ухвалили спеціальну резолюцію «Порушення прав людини і основних свобод в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь».

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що в кримському питанні «треба виходити з реалій», повідомив «БелаПАН». «Ми повинні виходити з того, чий сьогодні де-факто Крим, і вибудовувати свою політику і взаємодія з ним», – підкреслив Макей, виступаючи на прес-конференції в Москві.

Тим часом на глобусах, що продаються в могильовських магазинах і деяких магазинах канцелярських товарів, український Крим позначений як «частина Росії».

Оригінал – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG