Доступність посилання

ТОП новини

Росія не уникне відповідальності за агресію щодо України після відмови від Римського статуту – Беца


Мар'яна Беца
Мар'яна Беца

Росія не зможе уникнути відповідальності через агресію щодо України після відмови брати участь у Римському статуті Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Про це написала на своїй сторінці у Twitter речниця МЗС України Мар’яна Беца.

«Росія має намір вийти з Римського статуту. Ще й дуже терміново. Особливо в контексті нещодавньої доповіді МКС, де зафіксовані її злочини. Відповідальність російської сторони за розв’язану агресію проти України обов’язково настане. Рано чи пізно», – зазначила Мар’яна Беца.

16 листопада президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про відмову Росії брати участь в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. Цей документ опублікований на офіційному порталі правової інформації.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія ухвалила таке рішення задля захисту національних інтересів. Формулювання МКС, який прирівняв події в Криму і на Донбасі до воєнного конфлікту між Україною і Росією, Пєсков назвав «несумісними з реальністю». Але вихід Росії з-під юрисдикції цього суду ніяк з цим формулюванням не пов’язаний, додав Пєсков.

Римський статут – міжнародний договір, який заснував Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Документ був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі в 1998 році і вступив у силу в 2002 році. Росія підписала договір у вересні 2000 року, проте так і не ратифікувала його, тому не була повноправним учасником Міжнародного кримінального суду.

Напередодні стало відомо, що прокурор Міжнародного кримінального суду в попередньому звіті щодо ситуації в Криму прирівняла анексію півострова до збройного конфлікту між Росією і Україною. Наразі ситуація на території півострова, згідно з документом, рівнозначна «окупації».

Події на Донбасі ще не отримали остаточної кваліфікації, але у звіті МКС ідеться про можливу наявність там міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною поряд із неміжнародним збройним конфліктом.

XS
SM
MD
LG