Доступність посилання

ТОП новини

Наша мета – зірвати плани Кремля щодо України – українські хакери


Члени українського хактивістського об'єднання RUH8
Члени українського хактивістського об'єднання RUH8

Представник хакерської спільноти Sean Townsend з групи RUH8 розповів Радіо Свобода про телеграми урядового зв'язку, які знайшли в електронній пошті помічника російського президента Владислава Суркова, і що хакери оприлюднять наступного разу, та чим вони відрізняються від WikiLeaks. В розмові представник спільноти наголосив: це спільна позиція українського «Кіберальянсу», до якого входять групи Falcons Flame, Trinity, «КіберХунта» і RUH8. В інтерв'ю йшлося і про так званий План «Шатун», який деякі оглядачі сприймають як вигадку. А у Кремлі взагалі заперечують, що Сурков користується електронною поштою.

– Чи очікують читачів ще якісь сюрпризи з електронної скриньки радника президента Росії Владислава Суркова? Чи, можливо, є інформація з інших скриньок?

Крім Суркова, будуть й інші

– Звісно, крім Суркова, будуть й інші. Але навіть про нього ми оприлюднили невеличку частину з тих матеріалів, які в нас є.

Наша найближча мета – зірвати плани Кремля з дестабілізації внутріполітичної ситуації в Україні.

Незабаром ми оприлюднимо листування про те, як під виглядом децентралізації Москва планує «повзучу федералізацію»

Незабаром ми оприлюднимо листування про те, як під виглядом децентралізації Москва планує «повзучу федералізацію». Її кінцева мета, з моєї точки зору, – блокувати важливі державні рішення на рівні регіонів. Проплачені акції протестів, які ви вже бачите, інформаційні кампанії в ЗМІ і багато чого іншого.

– Чи намагався Сурков вийти з хакерами на зв'язок і поторгуватися? Чи вам пропонували зламати поштові скриньки українських політиків?

Владислав Сурков
Владислав Сурков

– Ні, хоча його підлеглі і моніторять ситуацію із зламаною скринькою, ніхто із нами не зв'язувався. Проте ми б все одно не погодилися. Щодо українських політиків, то ми, хакерська спільнота, воюємо із Росією і маріонетковими «республіками», а внутрішні українські проблеми мають вирішуватися демократичним шляхом, не гібридними методами.

– Чи обговорюєте ви політичні наслідки цих зламів? Чи «зливають» хакерам інформацію в політичних цілях?

– На відміну від WikiLeaks, ми не оприлюднюємо усю отриману інформацію і не кажемо: «Будь що буде».

Ми разом із аналітиками InformNapalm намагаємося прораховувати усі можливі варіанти розвитку подій

Ми разом із аналітиками InformNapalm намагаємося прораховувати усі можливі варіанти розвитку подій. Ми не співпрацюємо із жодною з державних структур. Якщо якась інформація, на нашу думку, має оперативну цінність, ми власноруч обираємо, кому її передати.

Спецслужби не впливають на наші дії чи рішення

Але спецслужби України чи будь-якої іншої країни не впливають на наші дії чи рішення.

– Деякі вважають, що зламати комп'ютер людини на кшталт Суркова неможливо.

– Я – експерт в питаннях інформаційної безпеки і можу «зламати» сайт банку, щоб потім захистити його. Я «ламав» сайти Державної думи Росії, обласних адміністрацій, отже, чому б навіть не мені, а цілій спільноті спеціалістів не зламати пошту політиків? Для того, щоб захистити якийсь проект, в якому беруть учать тисячі людей, потрібно захистити усі можливі канали витоку інформації, усіх учасників. Коли нам потрібні лише кілька з них для того, щоб отримати доступ. Статистика на нашому боці.

В архівах, які ми отримали, є навіть кілька телеграм урядового зв’язку

В архівах, які ми отримали, є навіть кілька телеграм урядового зв’язку – їх приніс кур’єр, але потім телеграми відсканували і відправили внутрішньою поштою.

– Яка з країн має сильніший кіберзахист: США, Росія, Україна? Чи є пошта, яку ви не змогли «зламати» чи яку було складніше «зламати»?

– В середньому, країни можна розташувати саме в такому порядку. Але треба враховувати не тільки захист, але й наслідки. Чим краще і якісніше захист, тим більше шансів, що отримана інформація наробить шуму. Один секрет з Росії може бути більш цікавим для суспільства, аніж всі документи якогось українського міністерства. Тим більше, якщо Україна відкрито протистоїть агресії, то Росія просто усе заперечує, стверджує, що «не є стороною конфлікту», стверджує, що їхніх «військ там немає».

Систем, які є абсолютно незламними, не буває

Крім того, систем, які є абсолютно незламними, не буває. Експерт з питань інформаційної безпеки Юджин Спаффорд казав, що на 100% безпечною є лише така система, яку вимкнули, залили цементом, помістили в свинцеву кімнату і виставили озброєну охорону. І навіть тут є сумніви. Це питання ціни або мотивації.

– За добу до появи в інтернеті листів з пошти Суркова, окремі українські політики, наприклад, народний депутат Антон Геращенко, продемонстрував так званий план «Шатун» – відскановані документи, де згадувалися імена антикорупційних діячів. За вашою інформацію, ці документи входять до пошти Суркова?

Я впевнений у справжності документа про план «Шатун». Це не єдиний план і не єдиний такий документ

– Я впевнений у справжності документа про план «Шатун». Стосовно нього зараз триває офіційне розслідування Служби безпеки України, про що заявив нещодавно її голова Василь Грицак. Як законослухняні громадяни, ми не можемо втручатись в роботу СБУ, але хочемо наголосити: це не єдиний план і не єдиний такий документ.

Найближчим часом ми розпочнемо оприлюднювати матеріали про те, як Росія намагається впливати на українську політику

Найближчим часом ми розпочнемо оприлюднювати матеріали про те, як Росія намагається впливати на українську політику. Я хочу ще раз наголосити, що український «Кіберальянс», до якого входять групи Falcons Flame, Trinity, КіберХунта і RUH8, є незалежною волонтерською організацією і не має формальних зв'язків ані зі спецслужбами, ані з політиками. Ми – «добробат» кібервійни, а не політтехнологи.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG