Доступність посилання

ТОП новини

Росія: віце-спікер Держдуми пов’язала відмову Кремля від Римського статуту зі звітом МКС щодо України


Ірина Ярова, архівне фото
Ірина Ярова, архівне фото

Віце-спікер Державної думи Росії Ірина Ярова пов’язала рішення відмовитися від участі країни в Римському статуті Міжнародного кримінального суду з висновками прокурора МКС про участь Росії в агресії проти України.

Зокрема, щодо кваліфікації прокурором Міжнародного кримінального суду окупації Криму вона заявила, маючи на увазі влаштований там на порушення норм міжнародного права і не визнаний світом псевдореферендум під наглядом російських військ: «Кваліфікувати референдум як воєнний конфлікт означає винести вирок демократії і міжнародному праву».

Вона також стверджує, що висновки прокурора МКС є не констатацією воєнного конфлікту, а, мовляв, «висловленням жалю щодо його відсутності й заохочення вбивства дітей і жінок Донбасу українськими бойовиками».

Тому, заявила віце-спікер, рішення президента Росії Володимира Путіна про відмову країни ставати учасником Римського статуту було «єдино можливим рішенням» для Росії, яка, за її твердженням, «завжди дотримується норм міжнародного права».

Раніше в середу речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що підписане раніше цього дня розпорядження Володимира Путіна про відмову Росії брати участь у Римському статуті ніяк не пов’язане з формулюванням МКС, який прирівняв події у Криму й на Донбасі до воєнного конфлікту між Україною і Росією. За словами Пєскова, це формулювання «несумісне з реальністю», а рішення Путіна, ухвалене раніше в середу, має на меті «захист національних інтересів».

Днями прокурор Міжнародного кримінального суду в попередньому звіті щодо ситуації в Криму визнала становище на півострові рівнозначним міжнародному збройному конфліктові між Україною та Росією і станові окупації.

Події на Донбасі ще не отримали остаточної кваліфікації, але у звіті МКС ідеться про можливу наявність там міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною поряд із неміжнародним збройним конфліктом.

Римський статут – міжнародний договір, яким був заснований Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Документ був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 1998 року і вступив у силу 2002 року. Росія підписала договір у вересні 2000 року, однак так і не ратифікувала його, тому не стала повноправним учасником Міжнародного кримінального суду.

XS
SM
MD
LG