Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ взялося за в. о. голови Держгеонадр Бояркіна через квартиру за майже 5 мільйонів


Виконувач обов’язків голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін
Виконувач обов’язків голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін

Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення тимчасового виконувача обов’язків голови Державної служби геології та надр України Миколи Бояркіна. Про це йдеться в ухвалі Солом’янського районного суду міста Києва про надання тимчасового доступу до банківських документів підслідного.

Детективи НАБУ зацікавилися придбанням дорогої квартири та автомобіля матір’ю чиновника, вартість яких виявилася більшою, ніж сукупний дохід самого Бояркіна, його дружини та матері за 17 років.

За даними детективів НАБУ, саме в. о. голови Держгеонадр Микола Бояркін, «діючи умисно, маючи мету придбання майна та приховування його від обов'язкового декларування», передав своїй матері для реєстрації права власності власні матеріальні активи – квартиру та автомобіль.

Так, наприкінці січня цього року мати Бояркіна Ніла зареєструвала право власності на трикімнатну квартиру на майже 110 квадратних метрів (вартістю 4,8 мільйона гривень) та два паркомісця (загальною вартістю 660 тисяч гривень) у престижному ЖК «Кристал Парк» на проспекті Перемоги в Києві.

Про цю квартиру журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», запитували в матері чиновника раніше.

«Я позичила гроші на 10 років, у мене це все офіційно», – пояснила тоді мати очільника Держгеонадр.

А в жовтні 2015 року вона придбала нове авто Toyota Camry вартістю щонайменше 710 тисяч гривень.

Таким чином, за даними детективів, сукупна вартість придбаних Бояркіним активів, зареєстрованих на його матір, упродовж жовтня 2015 року – лютого 2016 року становить понад 6,2 мільйона гривень.

Його мати пояснила походження коштів договором позики на 7 мільйонів гривень, укладеним у грудні 2015 року. Однак слідство вважає, що він укладений «для надання вигляду законності злочинним діям (Бояркіна – ред.)» та є недостовірним, оскільки в ньому позикодавець зареєстрований у місті Дніпро, хоча Дніпропетровськ на Дніпро був перейменований лише у квітні 2016 року.

Іншого походження коштів, за даними детективів, бути не могло. Відповідно до Державного реєстру фізичних осіб (ДФС) України, з початку 1999 року по 30 червня цього року Микола Бояркін, його дружина (директор департаменту фінроботи та господарського забезпечення та головний бухгалтер Міністерства економіки з 2013 року) та мати – власниця приватного підприємства «Неонніла» (з нульовим прибутком за останні роки), сукупно заробили майже 2,5 мільйона гривень. Також, згідно з деклараціями за 2013–2015 роки, Микола Бояркін за цей час заробив 877 тисяч гривень. Він офіційно володіє двома невеликими квартирами, а дружина автомобілем Ford Focus 2008 року випуску.

Таким чином НАБУ через ухвалу суду отримало доступ до рахунків підслідного на 30 днів.

Микола Бояркін став тимчасовим виконувачем обов’язків голови Держгеонадр у січні 2015 року.

Раніше у розслідуванні «Надра з молотка» журналісти програми «Схеми» звернули увагу на те, що на аукціоні Держгеонадр Мурафинська площа була розіграна між двома пов’язаними фірмами.

Перед аукціоном «Схеми» також зафільмували, як представники цих двох нібито конкурентних фірм разом перебирають документи за рогом від місця проведення заходу.

Згодом Антимонопольний комітет України почав розслідування за ознаками антиконкурентних узгоджених дій учасників аукціону Державної служби геології та надр.

XS
SM
MD
LG