Доступність посилання

ТОП новини

Росія, відмовившись від Римського статуту, опинилася в компанії африканських країн – експерти


Росія, відмовившись від Римського статуту Міжнародного кримінального суду, виявилася в компанії Гамбії, Намібії, ПАР, Філіппін і ще низки африканських країн, які заявили про такий намір раніше. Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії заявив журналіст-міжнародник Олексій Кафтан.

На його думку, відмова Росії від Римського статуту означає відмову видавати своїх воєначальників і, зокрема, головнокомандувача.

«Ви можете собі уявити публічний контроль в ситуації, коли в Росії судять воєнного злочинця, росіянина, якого однозначно визнали не психом, а людиною осудною і тією, що виконувала наказ. Що це означає? Якщо це відбуватиметься, то врешті-решт буде названий головний винуватець, і це одна з причин, чому Росія, заявляючи «ми своїх не видаємо» на весь світ, фактично має на увазі: «Ми не видаємо своїх воєначальників і, зокрема, головнокомандувача, яким є ніхто інший, як Володимир Путін», – сказав Кафтан.

На думку юриста, менеджера проектів організації «Міжнародне партнерство з прав людини» Симона Папуашвілі, відмова Росії від Римського статуту – це політичний жест, який не має юридичних наслідків.

За його словами, він розрахований на «підрив» авторитету міжнародного суду і подачу сигналу іншим державам-сателітам, щоб вони діяли так само.

«Ефект є, але він дуже розмежований в географічному ареалі, в плані політичного аспекту, тому що абсолютна більшість держав в міжнародному співтоваристві (їх уже понад 130) є учасниками Римського статуту. Тобто це величезна міжнародна система з великим авторитетом і з великою політичною підтримкою… Крім того, треба зазначити, це не означає, що Міжнародний кримінальний суд не зможе судити громадян цих держав», – сказав Папуашвілі.

Днями президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про відмову Росії бути учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Згодом прес-секретар Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія вирішила не брати участі в Римському статуті з міркувань захисту національних інтересів. Він також зазначив, що формулювання МКС, який прирівняв події в Криму і на Донбасі до воєнного конфлікту між Україною і Росією, є такими, що «суперечать реальності», але вихід Росії з-під юрисдикції цього суду, за його твердженням, ніяк з цим формулюванням не пов’язаний.

Натомість віце-спікер Державної думи Росії Ірина Ярова прямо пов’язала рішення відмовитися від участі країни в Римському статуті Міжнародного кримінального суду з висновками прокурора МКС про участь Росії в агресії проти України.

Римський статут – міжнародний договір, який заснував Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Документ був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі в 1998 році і вступив в силу в 2002 році. Росія підписала договір у вересні 2000 року, проте так і не ратифікувала його, тому не була повноправним учасником Міжнародного кримінального суду.

Радіо Донбас.Реалії є проектом Української редакції Радіо Свобода, що подає новини і їхній аналіз із обох боків лінії розмежування. Радіо Донбас.Реалії мовить у Маріуполі на частоті 88 FM, Авдіївці 95,7 FM, Волновасі 100,3 FM, Щасті 88 FM, Мар’їнці 95,3 FM, в Слов’янську та Краматорську 90,4 FM, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному 88,2 FM, а також в ефірі Громадського радіо з 19:00 до 20:00 та радіо «Пульс» з 06:10 до 07:00.

XS
SM
MD
LG