Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман закликав ЄС повністю завершити візову лібералізацію для України


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, привітавши рішення Європейського союзу про наступний крок щодо безвізового режиму для громадян України, закликав Брюссель завершити цей процес.

«Ми виконали всі свої зобов’язання і закликаємо наших європейських партнерів повністю завершити процес візової лібералізації», – написав він у фейсбуці.

Президент України Петро Порошенко теж закликав Євросоюз завершити процес надання безвізового режиму для України без подальших зволікань і виконати свої зобов’язання.

Раніше в четвер у Європейському союзі підтвердили, що загалом схвалюють надання України безвізового режиму, але запровадять його в невизначений термін тільки разом із планованим механізмом припинення такого режиму для всіх країн, що вже мають його чи отримають у майбутньому. Таку позицію від імені Ради ЄС схвалив Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу, мовиться у прес-релізі про його засідання.

При цьому ніяких дат, коли це може статися, не назвали. Переговори про механізм припинення безвізового режиму між Європейським парламентом і Радою ЄС «тривають далі», повідомили в Євросоюзі.

Комітет підтвердив пропозицію Європейської комісії надати безвізовий режим для громадян України для короткотермінових, до 90 днів протягом кожних 180 днів, подорожей, мовиться в повідомленні. При цьому Рада ЄС дотримується позиції, що набуття чинності цією візовою лібералізацією для України має відбутися одночасно з набуттям чинності нового механізму припинення її чинності.

На підставі саме такого мандату Рада ЄС почне переговори про надання Україні безвізового режиму з Європарламентом, повідомили в Євросоюзі.

Таким чином, усупереч сподіванням Києва, до саміту з ЄС Україна отримала тільки черговий формальний крок до безвізового режиму до країн «шенгенської зони» без жодного натяку, коли він може бути схвалений остаточно і запроваджений.

Зокрема, таке саме рішення щодо Грузії, як нині щодо України, Комітет постійних представників ухвалив іще у вересні, але відтоді справа з безвізовим режимом для Тбілісі не просунулася далі.

У Києві до останнього моменту сподівалися, що до 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна – ЄС, могло бути ухвалене вже й саме рішення схвалити візову лібералізацію для України. У такому разі, як припускали, безвізовий режим міг би фактично запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року. Останніми днями в Києві вже почали говорити, що чекають на схвалення візової лібералізації хоча б до кінця цього року.

І в Україні, і у Брюсселі звертали увагу, що постійні відкладення безвізового режиму для України останнім часом ніяк не пов’язані з самою Україною і є лише наслідком внутрішніх проблем Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG