Доступність посилання

ТОП новини

Президент США закликав Трампа протистояти Росії, зокрема, в питаннях України


Обама закликав Трампа протистояти Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Президент США Барак Обама закликав свого наступника Дональда Трампа протистояти Росії в питаннях, які стосуються західних цінностей або міжнародних норм, зокрема, щодо України чи Сирії.

Виступаючи в перебігу візиту до Німеччини на спільній із канцлером Анґелою Меркель прес-конференції в Берліні, Обама, непрямо звертаючись до Трампа, заявив: «У таких питаннях, як щодо України, щодо Сирії, ми маємо дуже визначні відмінності. І я сподіваюся, що новообраний президент матиме такий самий конструктивний підхід, шукаючи галузі, в яких ми можемо співпрацювати з Росією, де наші цінності та інтереси збігаються. Але також сподіваюся, що новообраний президент матиме волю протистояти Росії там, де вона відхиляється від наших цінностей та міжнародних норм».

Обама також висловив сподівання, що Трамп не піде просто на суто прагматичний підхід, керований моментальними вигодами й відомий як «реальна політика».

За словами Обами, він очікує, що Трамп не буде робити дій, які чинний президент США змалював так: «Коли ми просто йдемо на якісь оборудки з Росією, навіть якщо це заподіює біль людям або навіть якщо це порушує міжнародні норми, якщо це робить малі країни вразливими або створює довгострокові проблеми в таких регіонах, як Сирія, то ми просто робимо те, що нам зручно в той час».

Барак Обама також високо оцінив дії Анґели Меркель разом із президентом Франції Франсуа Олландом для вирішення конфлікту на сході України.

«Ми продовжуємо підтримувати народ України і засадничий принцип, що держави мають право самі вирішувати власну долю. Ми також обговорили важливість збереження санкцій, доки Росія не виконає повністю мінських домовленостей», – сказав він про переговори з Меркель.

Барак Обама передасть посаду президента США Дональдові Трампу опівдні за вашингтонським часом 20 січня 2017 року.

Трамп і в перебігу виборчої кампанії, і вже після обрання висловлювався за поліпшення відносин із Росією, що різко погіршилися через агресію Москви проти України й подальші агресивні кроки Кремля у світі. Він виступив із цілою низкою заяв, які дали підстави критикам говорити про його проросійську позицію. Із іншого боку, політологи кажуть, що політична система США не дасть одній людині навіть на посаді президента різко змінити курс країни.

XS
SM
MD
LG