Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: затримано підозрюваного у зв’язках з пранкерами, причетними до псевдорозмови Порошенка й Атамбаєва


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Міністерство закордонних справ Киргизстану у п’ятницю повідомило про затримання громадянина Киргизстану за підозрою у зв’язках з пранкерами, які влаштували телефонну розмову президентів Петра Порошенка і буцімто Алмазбека Атамбаєва. Про це повідомили в прес-службі дипломатичногт відомства у Бішкеку.

Повідомляється, що затриманий перебуватиме під вартою до з’ясування обставин справи.

В МЗС Киргизстану повідомили, що керівник відомства поспілкувався з очільником українського МЗС Павлом Клімкіним з ініціативи останнього. Сторони домовилися провести спільне розслідування, підсумки якого розглянуть під час зустрічі в Гамбурзі на початку грудня. За підсумками цієї зустрічі можна буде визначити ступінь провини відповідних співробітників з обох сторін, ймовірно, залучених до інциденту.

Напередодні речник президента України Петра Порошенка Святослав Цеголко заявив, що До інциденту з нібито телефонною розмовою між лідерами України та Киргизстану Петром Порошенком і Алмазбеком Атамбаєвим причетні представники ФСБ Росії за посередництва представників МЗС Киргизстану.

17 листопада в інтернеті Володимир Кузнєцов, російський пранкер під псевдо «Вован», опублікував аудіозапис розмови з начебто президентом України Петром Порошенком. На цьому відео він представився президентом Киргизстану.

2 листопада на офіційному сайті президента України з’явилася інформація про телефонну розмову президента Петра Порошенка з Алмазбеком Атамбаєвим, під час якої сторони обговорювали «можливі альтернативні маршрути перевезень української продукції до Киргизстану». Водночас в адміністрації президента Киргизстану спростували факт телефонної розмови Атамбаєва з президентом України.

В Міністерстві закордонних справ України вважають, що метою провокації з псевдо-телефонною розмовою між Порошенком і Атамбаєвим було перешкодити просуванню Україною в ООН резолюції про порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

XS
SM
MD
LG