Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі через зарплатні борги страйкують працівники обленерго


Працівники запорізького обленерго страйкують через зарплатні борги (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

18 листопада в Запоріжжі розпочався безстроковий страйк працівників «Запоріжжяобленерго», у якому беруть участь близько 3 тисяч робітників підприємства, не залучених до технічних процесів. Сьогодні близько тисячі представників підприємства мітингували біля будівлі Запорізької ОДА.

З протестувальниками зустрівся голова Запорізької ОДА Констянтин Бриль. Він повідомив, що обласна влада розробила графік погашення заборгованості по комунальних підприємствах міста і області.

«Сума, що потрібна для того, щоб запустити роботу «Запоріжжяобленерго» і вирішити ваші проблеми – це десь близько 40 мільйонів гривень. Ми на сьогодні підписали графік погашення. І ми запропонували «Укренерго», що вони дадуть гарантії, якщо ми з обласного, міського бюджету даємо гроші по боргах, то ці гроші залишаться на рахунках«Запоріжжяобленерго», – повідомив Бриль.

За даними представників страйкому, заборгованість виникла внаслідок переведення підприємства на так званий нульовий тариф.

«У наших цінах на електроенергію закладено нашу зарплатню. Ми за 10 місяців нікому нічого не винні. Є борги за 2014-15-й рік, але не наші – це заводи. Вони винні нам 550 мільйонів. Ставиться питання НКРЕ (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг): скоріше витягніть з них гроші, і не буде проблеми. Наше завдання, аби нам своєчасно сплачували зарплатню, бо ми своєчасно переводимо гроші до НКРЕ», – розповів голова профспілкової організації «Запоріжжяобленерго» Микола Бакін.

За його словами, у попередні два дні підприємству перерахували понад 25 мільйонів гривень на фонд заробітної платні.

«Але фонд – понад 48 мільйонів. За вересень нам бракує 7 мільйонів, 48 мільйонів – жовтень, і у понеділок-вівторок ми маємо сплатити аванс. Це десь 20-22 мільйони. Окрім зарплати нам треба те, на чому ми маємо працювати – бензин, соляра», – додав Бакін.

Раніше депутати Запорізької облради вже звернулися до президента України щодо ситуації на підприємстві. Також прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом невиплати працівникам «Запоріжжяобленерго» заробітної плати.

Понад 60 % акцій «Запоріжжяобленерго» належить державі (Фонду державного майна України). На підприємстві працює понад 5 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG