Доступність посилання

ТОП новини

Обама і лідери Європи домовились про зусилля з дипломатичного вирішення конфлікту на сході України та в Сирії


Барак обама
Барак обама

Президент США Барак Обама і декілька лідерів європейських держав на зустрічі в Берліні 18 листопада заявили про необхідність зміцнення НАТО і продовження зусиль для дипломатичного вирішення конфлікту на сході України та в Сирії. Нинішній президент США і лідери Німеччини, Франції, Італії, Іспанії і Великобританії провели зустріч в рамках останнього європейського турне Барака Обами на посаді президента.

Лідери опублікували спільну заяву, пообіцявши працювати над подальшим забезпеченням «дипломатичного вирішення конфлікту в Сирії і на сході України». Також сторони наголосили на необхідності зміцнення НАТО і просування «трансатлантичного порядку денного».

Як повідомляють у Білому домі, лідери погодилися, що Москва має повністю виконати свої зобов’язання за Мінськими угодами про врегулювання конфлікту на сході України і що санкції проти Росії будуть збережені, поки цього не станеться.

У європейському співтоваристві раніше висловили стурбованість заявами обраного майбутнього президента США Дональда Трампа, що НАТО є структурою «застарілою» і що санкції щодо Росії, запроваджені з початком анексії українського Криму, можуть бути скасовані.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,6 тисячі людей, понад 22 тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG