Доступність посилання

ТОП новини

Вирішення конфлікту на сході України можливе лише мирним шляхом – Кравчук у США


Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Перший президент України Леонід Кравчук заявив, що Київ повинен знайти мирне вирішення конфлікту на сході України. Про це Кравчук сказав під час виступу в аналітичному центрі «Атлантична рада» у Вашингтоні 18 листопада.

«Ми дослухалися до наших народів і підписали Біловезьку угоду (про розпад СРСР – ред.), так чому лідери країн нині не можуть скористатися рішенням, на яке сподіваються їхні народи, які не хочуть війни?», – сказав Кравчук.

Екс-президент України також заявив, що Захід повинен підтримувати економічний тиск на Росію шляхом збереження санкцій, поки Кремль не припинить агресію щодо України. Водночас додав: «Ви не досягнете порядку в світі лише за допомогою санкцій».

«Попереду в нас є лише одна перспектива і вона передбачає діалог та угоди. Інших перспектив не існує…Я переконаний, що Україна не має ніякого іншого шляху, аніж мир», – сказав Кравчук.

Тим часом, виступаючи на заході «Атлантичної ради», найближчий помічник покійного екс-президента Росії Бориса Єльцина Геннадій Бурбуліс заявив про неефективність жорсткої лінії Заходу щодо Росії в питанні гарантування миру в Україні. Він закликав до більш м'якого діалогу з Кремлем.

«Немає іншого шляху, крім консенсусу, але консенсус передбачає інше розуміння політики, іншу культуру відносин, а не керування принципом: «Я сильніший, а ви бідніші», – сказав Бурбуліс.

Станіслав Шушкевич, який в 1991 році був головою білоруського парламенту, заявив, що попри мирний розпад Радянського Союзу, не всі тодішні етнічні і територіальні суперечки зникли сьогодні.

«Цілий ряд символів старого Радянського Союзу були відроджені, тому що менталітет радянського народу зберігся», – заявив Шушкевич.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,6 тисячі людей, понад 22 тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG