Доступність посилання

ТОП новини

Франція: більшість голосів на першому турі «праймеріз» правоцентристів здобув Франсуа Фійон 


Франсуа Фійон, фото архівне
Франсуа Фійон, фото архівне

Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон перемагає в першому турі первинних виборів правоцентристської партії «Республіканці» з обрання кандидата в президенти від правих на виборах у Франції наступного року.

Згідно з частковим підрахунком, голосів 62-річний Франсуа Фійон набирає 44% голосів, тоді як його найближчий суперник, екс-прем'єр-міністр Ален Жюппе – 27%. Водночас колишній президент Франції Ніколя Саркозі – набрав близько 23 відсотків голосів. Якщо результат підтвердиться, то Саркозі не проходить до другого туру, який відбудеться наступного тижня.

За даними організаторів, явка на «праймеріз» була високою.

Відкриті праймеріз правоцентристів у Франції відбулися вперше. Взяти участь в голосуванні могли всі громадяни з правом голосу.

До первинних виборів правоцентристів прикута особлива увага громадськості, адже вони можуть скласти потужну конкуренцію правлячій нині у Франції Соціалістичній партії і президенту Франсуа Олланду на виборах 2017 року.

Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон виступає за тісні відносини з Росією і не виключає зняття з неї санкцій за анексію українського Криму. Інший екс-глава уряду Ален Жюппе закликає до повного виконання Росією Мінських угод і називає захоплення Криму Росією незаконним.

Другий тур первинних виборів відбудеться 27 листопада. Його переможець стане на виборах 2017 року суперником лідера правих радикалів Марін Ле Пен в боротьбі за пост глави держави. Саме таке суперництво найбільш імовірне, згідно з даними соцопитувань.

XS
SM
MD
LG