Доступність посилання

ТОП новини

Суд відклав розгляд позову АМКУ про стягнення з «Газпрому» 172 мільярдів гривень


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Господарський суд Києва відклав розгляд позову Антимонопольного комітету щодо стягнення з російської компанії «Газпром» 172 мільярдів гривень штрафу й пені на 5 грудня.

Суд відклав розгляд позову для ознайомлення сторонами процесу з додатковими матеріалами, наданими по суті спору.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував російський «Газпром» на 86 мільярдів гривень за «зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему».

Термін виконання цього рішення закінчився 4 травня, компанія «Газпром» оскаржила його, але суди всіх інстанцій, зокрема і Верховний суд України, відмовили російській компанії у задоволенні скарги, додали в АМКУ. Згодом в Антимонопольному комітеті України заявили, що від «Газпрому» вимагають сумарно 172 мільярди гривень, зокрема штраф і пеню за його несвоєчасну сплату.

У січні після рішення АМКУ російська компанія «Газпром» заперечила звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою вчинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права й інтереси всіма можливими з правового погляду методами».

Наприкінці квітня 2015 року тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до АМКУ з проханням почати розслідування щодо «Газпрому», оскільки його дії на українському ринку завдають шкоди українській економіці, а сама компанія діє на «дискримінаційних, фактично неконкурентних умовах».

XS
SM
MD
LG