Доступність посилання

ТОП новини

Станіслав Клих не усвідомлював своїх дій, ображаючи російського прокурора – адвокат


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк

Громадянин України Станіслав Клих, визнаний у Росії винним в образі прокурора, не усвідомлював своїх дій. Про це заявив адвокат засудженого Вісхан Басаєв, повідомляє «Кавказский узел».

«Станіслав Клих зізнався мені, що не знав, що ображає прокурора, оскільки той не був у форменому одязі. Крім того, він не вважає себе винним за тими звинуваченнями, за якими його судили у Верховному суді Чечні. Тому під час процесу він відчував психоемоційний стрес і мимоволі висловив образи», – сказав адвокат українця.

20 лютого Верховний суд Чечні виніс постанову про надання матеріалів для порушення стосовно Клиха кримінальної справи про образу прокурора під час судового засідання. Станіслав Клих відмовився визнати провину.

21 листопада Заводський районний суд Грозного засудив Станіслава Клиха за образу прокурора до 240 годин обов’язкових робіт, замінивши їх на один місяць позбавлення волі.

Раніше в листопаді засуджені в Росії громадяни України Станіслав Клих і Микола Карпюк через консулів України передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив їх на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

XS
SM
MD
LG