Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині розслідують безпідставну виплату переселенцям 4,3 мільйона гривень – прокуратура


На Дніпропетровщині відкрили низку кримінальних проваджень за фактами безпідставних виплат переселенцям 4,3 мільйона гривень бюджетних коштів, повідомили 22 листопада у прокуратурі області.

За даними відомства, в області відкрили дев’ять кримінальних проваджень щодо працівників управлінь соціального захисту населення райрад у Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі, Павлограді й Нікополі за фактами службової недбалості під час нарахування щомісячної адресної допомоги вимушеним переселенцям.

Як поінформували в прокуратурі, допомога безпідставно призначалась людям у той період, коли вони не перебували на підконтрольній Україні території.

«Відомості за даними фактами внесено до ЄРДР за ч. 1,2 ст. 364, ч. 1,2 ст. 367 та ч.1 ст. 190 (зловживання службовим становищем, службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки та шахрайство) Кримінального кодексу України», – зазначили в прокуратурі.

Водночас у Департаменті соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Радіо Свобода повідомили, що не поінформовані про розпочаті кримінальні провадження проти співробітників. Як зазначив в. о. начальника департаменту Юрій Петренко, з червня 2016 року, коли набули чинності зміни в законодавстві, рішення про призначення виплат тимчасово переміщеним особам ухвалюють не співробітники органів соцзахисту, а комісії з представників різних відомств.

«Призначення здійснюють не спеціалісти соцзахисту, а комісія, до якої входять представники різних відомств. Вона не призначає, доки не буде всього пакету документів, акту обстеження житлових умов людини тощо. Тобто одноосібно наш співробітник не може ухвалити рішення – призначати чи не призначати допомогу», – зазначив Юрій Петренко.

Водночас він поінформував, що органи соцзахисту не мали можливості перевіряти інформацію, яку надає людина для отримання статусу тимчасово переміщеної особи, зокрема, інформацію про відсутність у неї коштів на депозитах, житла в інших регіонах, авто.

«Перевірки виявили, що в деяких районах є переплати по виплатах переселенцям. Ситуація склалась через те, що переселенці завідомо неправдиво вказували дані про себе – що у них немає квартири, немає машини. У нас не було бази, аби це перевіряти, відтак переселенці користувались цим. Зараз це все перевіряється. І щодо тих випадків, де є переплата, наші співробітники працюють з тими, кому ми переплатили, і вже йде повернення коштів державі», – зазначив посадовець.

За офіційними даними, на Дніпропетровщині зареєстровано 80 тисяч переселенців з Криму і Донбасу.

XS
SM
MD
LG