Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: детективи встановили 9-го підозрюваного у справі щодо розтрати «кіотських коштів»


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що детективи встановили дев’ятого підозрюваного у справі щодо спроби заволодіння державними коштами, отриманих за Кіотським протоколом.

Як повідомляє прес-служба бюро, цим підозрюваним є громадянин Росії, який разом із раніше встановленими спільниками «взяв участь у виборі фіктивних підприємств та виготовив документацію конкурсних торгів від їхнього імені, яку використали під час проведення процедур закупівель LED-світильників наприкінці 2015 року».

За даними НАБУ, у травні він виїхав за межі України, наразі детективи готують матеріали для оголошення його у міжнародний розшук.

У бюро зазначають, що 21 листопада за місцем реєстрації та за колишнім місцем роботи підозрюваного провели обшуки, вилучені документи, які використають як доказову базу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні перебуває на завершальній стадії, додають у НАБУ.

21 січня за результатами роботи НАБУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості за фактом замаху на розтрату державних коштів в особливо великих розмірах (480 мільйонів гривень), отриманих за Кіотським протоколом.

«Замах відбувся у держпідприємстві «Українські екологічні інвестиції», що входить до сфери управління Мінекології, під час проведення тендерних процедур щодо капітального ремонту шляхом технічного переоснащення світильників з лампами розжарювання на світильники на основі LED-технологій. На причетність до розкрадання державних коштів НАБУ перевіряло всіх учасників тендеру», – уточнюють в бюро.

За даними бюро, у рамках цього провадження трьох людей заарештували (двом обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, одна – перебуває під домашнім арештом), стосовно двох ухвалені обвинувальні вироки, двох людей оголосили у національний розшук та одну особу – у міжнародний, а щодо ще однієї людини готуються матеріали для оголошення в міжнародний розшук.

Кіотський протокол – це міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Ратифікувавши Кіотський протокол у 2004 році, Україна отримала можливість реалізувати невикористані нею квоти на викид вуглекислого газу.

XS
SM
MD
LG