Доступність посилання

ТОП новини

Трамп викликав нову критику заявами про торговельну угоду і посла Британії


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Низка останніх заяв обраного майбутнього президента США Дональда Трампа викликала гострі реакції у світі. Найбільше критикують його прагнення вивести США з угоди про Транстихоокеанське партнерство. А Британія відкинула слова Трампа про посаду посла у США для відомого британського супротивника ЄС.

​Обраний президент США Дональд Трамп виступив із відеозверненням про його пріоритети протягом першого ж дня на посаді, яку він обійме 20 січня. У першу чергу він назвав рішення вивести США з торговельної угоди 12 держав Тихоокеанського регіону, які разом становлять близько 40 відсотків світової економіки і майже 26 відсотків світової торгівлі.

«Щодо торгівлі – я маю намір видати повідомлення про намір вийти з Транстихоокеанського партнерства, потенційної катастрофи для нашої країни», – заявив Трамп і додав, що хотів би замінити цей багатосторонній пакт двосторонніми угодами, що, за його словами, будуть «справедливими».

За умовами пакту, який США підписали, але ще не ратифікували, він фактично не зможе набути чинності без ратифікації Вашингтоном. Тому інші учасники угоди тепер думають, як вийти з ситуації.

Інші учасники торговельного пакту не поспішають відмовлятися від нього

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе прямо визнає: «Транстихоокеанське партнерство без США не матиме сенсу». Але, сказав він, Японія все одно буде закликати інші країни, що підписали угоду, максимально прискорити її ратифікацію зі свого боку.

Сіндзо Абе
Сіндзо Абе

В Австралії теж кажуть, що продовжать процес ратифікації. Прем’єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл заявив, що угода є «відверто в інтересах» усіх її учасників. «Ми вважаємо, як і інші 11 учасників Транстихоокеанського партнерства, що це важливе стратегічне зобов’язання з боку США. Але, звичайно, нова адміністрація США і новий склад Конгресу зроблять свою власну оцінку», – сказав він.

За словами австралійського прем’єра, серед учасників угоди є «дуже сильна підтримка» прагненню ратифікувати її і ввести її в дію.

У Новій Зеландії, яка вже ратифікувала угоду, міністр торгівлі Тодд МакКлей заявив, що уряд країни не збирається «ховати» її.​

А от у В’єтнамі після заяви Дональда Трампа прем’єр-міністр Нґуєн Суан Фук заявив, що його країна відкладає ратифікацію угоди.

Міністр торгівлі Австралії Стів Чобо вважає, що в разі виходу США угоду про Транстихоокеанське партнерство можна переукласти на дещо інших умовах – можливо, залучивши до неї натомість інші держави.

Стів Чобо
Стів Чобо

Але країни-учасниці визнають, що такий крок був би непростий.

Трамп має й власну кандидатуру на посла Британії у США

А Дональд Трамп тим часом продовжив виступати і з іншими заявами. Зокрема, він написав у твітері, що «багато людей були б раді, щоб Велику Британію представляв як її посол у США Найджел Фараж» – це відомий євроскептик, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства і провідний діяч руху за вихід Британії з ЄС.

Цю чергову недипломатичну заяву Трампа вкрай негативно сприйняли в Лондоні – де, до того ж, якраз у вівторок Виборча комісія Великої Британії почала розслідування, чи не порушила партія Фаража законодавства про збирання пожертв.

Речник прем’єр-міністра країни Терези Мей заявив, що в Лондоні «самі призначають своїх послів». А міністр закордонних справ Боріс Джонсон додав: «Ми маємо у Вашингтоні першокласного посла, який робить чудову роботу, тримаючи зв’язки і з нинішньою адміністрацією, і з майбутньою. І вакансії на цю посаду немає».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG