Доступність посилання

ТОП новини

«У Януковича є текст, який він хоче озвучити, це частина сценарію» – прокурор


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Київ – Святошинський районний суд Києва продовжив міру запобіжного заходу для п’яти екс-беркутівців, яких звинувачують у навмисних вбивствах активістів під час Революції гідності. Олега Янішевського, Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна продовжать тримати під вартою до 20 січня. Водночас у суді оголосили про те, що під час наступного засідання, яке відбудеться 25 листопада, має пройти допит в режимі відеоконференції президента-втікача Віктора Януковича та екс-командувача Внутрішніх військ України Станіслава Шуляка. Під час розгляду справи на екс-беркутівцями суд та присяжні також постановили про додаткову балістичну експертизу із залученням нових експертів, бо результати попередніх двох експертиз радикально відрізнялись один від одного.

Головуючий суддя Святошинського районного суду у справі колишніх беркутівців Сергій Дячук повідомив, що на адресу суду надійшла інформація від Ростовського обласного суду Росії про готовність провести відеодопит екс-президента України Віктора Януковича.

За словами одного з адвокатів обвинувачуваних Ігора Варфоломєєва, відеодопит Януковича дасть можливість отримати відповіді на запитання, які бажає поставити сторона захисту згідно з тими тезами, які є в обвинувальному акті.

«У хронологічному порядку будуть поставлені запитання щодо тих подій, які зазначені в обвинувальному акті і стосуються як загалом обставин, обстановки, яка склалался на той час в місті Києві й те, що безпосередньо стосується інших підзахисних, те, що відомо цьому свідку», – сказав Ігор Варфоломєєв.

Конкретно не повідомляє, про що збирається запитувати у президента-втікача й сторона обвинувачення. Прокурор Генеральної прокуратури України Олексій Донський зауважив тільки, що запитання стануть для президента-втікача серйозним сюрпризом. Проте в обвинувачення вже є сумніви щодо того, чи не завадять прокуратурі поставити Віктору Януковичу запитання.

Янукович на допиті читатиме з паперу – прокурор (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

«Я впевнений, що у Януковича є текст, який він хотів озвучити, це є частиною сценарію. Ми можемо перевірити це, ставлячи свої запитання.

У нас є серйозні перестороги, що коли ми почнемо ставити запитання, виникнуть технічні моменти, які нам перешкодять їх поставити
Олексій Донський

Але у нас є серйозні перестороги, що коли ми почнемо ставити запитання, виникнуть технічні моменти, які нам перешкодять їх поставити. У такому випадку не буде можливості перевірити достовірність того, що зачитав з паперу Янукович», – зауважив Олексій Донський.

За його словами, клопотання про допит Януковича під час відеоконференції – ініціатива сторони захисту. Представники прокуратури ж пропонували, щоб Янукович давав свідчення по скайпу, перебуваючи в українському консульстві. В такому випадку, зазначає Олексій Донський, допит проходив би згідно з українським законодавством. Однак це йому не вигідно, вважає прокурор.

Янукович не підозрюваний, а свідок

Якщо за певних причин допит не відбудеться й екс-прездинет не озвучить свої свідчення, прокуратура без них в рамках заочного провадження зможе передати матеріали в суд для розгляду по суті, про це міністр юстиції Павло Петренко сказав в ефірі телеканалу «112-Україна».

«Якщо та сторона буде ухилятися від допиту, або Російська Федерація не забезпечить відповідні технічні можливості для проведення допиту, я переконаний, що в правоохоронних органах є достатньо доказової бази для того, щоб в рамках заочного кримінального провадження завершити перші справи, як це анонсував генеральний прокурор, і передати ці справи в українські суди для розгляду по суті», – сказав він.

Водночас допит Януковича відбудеться у ролі свідка, а не як підозрюваного. Це, на думку доктора юридичних наук й директора Інституту політичної кризи Степана Гавриша – не добрий знак.

Степан Гавриш
Степан Гавриш

«Якщо допитують у якості свідка, то це серйозна, з моєї точки зору, проблема для української юстиції в цілому, всіх правоохоронних органів, оскільки політично й на рівні заяв генерального прокурора, який обіцяв особисто в суді підтримувати звинувачення проти Януковича, є враження, що Янукович вчинив цілу низку злочинів, й це неоднарозово коментувалося, в тому числі і генеральним прокурором», – каже експерт.

Він також додає, що у Януковича є сприятливий момент говорити про відстуність доказів щодо його вини.

Із тим, що екс-президент України використає підвищену увагу для власної вигоди, погоджується й політичний експерт Євген Магда.

«Янукович не боїться видачі в Україну, тому може собі дозволити використовувати процес дачі свідчень для того, щоб робити політичні заяви.

Янукович керований російським керівництвом. Він не самостійний у своїх рішеннях
Євген Магда

Плюс, я не виключаю, а точніше обґрунтовано припускаю, що Янукович керований російським керівництвом. Він не самостійний у своїх рішеннях, він змушений діяти в тому річищі, в якому його підштовхують діяти його нинішні патрони», – зауважив Євген Магда у коментарі Радіо Свобода.

Віктор Янукович (праворуч) та президент Росії Володимир Путін
Віктор Янукович (праворуч) та президент Росії Володимир Путін

Водночас в адвокатській конторі, яка займається захистом колишнього президента України Віктора Януковича, припускають, що засідання, на якому заплановане проведення відеодопиту екс-президента, проведуть у закритому режимі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG