Доступність посилання

ТОП новини

Я не продовжую спілкування з Фірташем – Віталій Кличко


Гість передачі «Ваша Свобода»: голова міста Києва Віталій Кличко.

Олександр Лащенко: Пане Кличко, подія дня, мабуть, вже не лише київського рівня – нарешті почався демонтаж цих незаконних добудов на багатостраждальному Будинку профспілок. Так?

Ваша Свобода | Інтерв’ю з Київським міським головою Віталієм Кличком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ми повинні були пройти всі процедури що стосується судів. Все виграли. І зараз вже почався демонтаж.

На жаль, дуже велика кількість незаконного будівництва в Києві, багато скандалів

Хочу нагадати, що, на жаль, дуже велика кількість незаконного будівництва в місті Києві, багато скандалів будівельних, які дісталися нам у спадок. Наше завдання – зараз привести до ладу і задекларувати чіткі правила, яких повинні дотримуватися всі. І це одне з завдань наших.

– А чому так довго, можливо, не вдавалися до демонтажу? Не затягнувся цей процес? Тільки зараз.

Найближчий місяць – будівлі вже не буде на Будинку профспілок

– По-перше, можете собі уявити, загальна кількість цієї будівлі більше 800 метрів. Була вона збудована. Ми були також дуже вражені розміром. Нам потрібно було все законно пройти, всі процедури. І зараз ми вже приступили до демонтажу. Тобто найближчий місяць – будівлі вже не буде на Будинку профспілок.

І це тільки один випадок. Я розумію, що це центр міста. Це тільки один випадок, де нам потрібно зменшити поверховість і руйнувати незаконні забудови.

Віталій Кличко
Віталій Кличко

– А взагалі, яка подальша доля Будинку профспілок вже без незаконних добудов?

Будинок профспілок – не в комунальній власності. У власності профспілок. Завдання для них – знайти кошти, щоб відремонтувати

– Було зроблене експертне обстеження. І зараз робиться реконструкція. Для цього потрібно профспілкам... Ще раз хочу нагадати, що Будинок профспілок – не в комунальній власності. Він – у власності профспілок. І це завдання для них – знайти кошти, щоб відремонтувати цей будинок.

– Щодо приватної власності на певні будинки і комунальної… Теж був обвал відомого будинку в центрі на Богдана Хмельницького. Загиблих...

– Він знаходиться не в комунальній власності. Він знаходиться в приватній власності.

– Так. І, наскільки я пам’ятаю, Ви тоді ініціювали тотальну інвентаризацію таких старих будинків і пропонували, щоб старі аварійні будинки з приватної власності переходили у комунальну. І за інформацією програми «Схеми» (проекту Радіо Свобода) за півроку фактично такий процес не почався по жодному будинку. Що Ви скажете на це?

В Києві 40 будинків у вкрай аварійному стані, які свого часу «прихватизували»

– Можу сказати те, що в місті Києві тільки 40 будинків знаходиться у вкрай аварійному стані, які свого часу приватизували. Приватизували, будемо казати...

– «Прихватизували»?

– «Прихватизували». Нічого не роблять. Будівництво цього будинку не проводиться.

Подали до суду щодо деяких, на підставі суду будемо ініціювати розрив домовленостей. За будинок повертати кошти і забирати у комунальну власність, чи передавати відповідальним інвесторам

Ми подали до суду щодо деяких будинків. Я Вам зараз не готовий сказати чіткі адреси. І тільки на підставі суду ми будемо далі вже ініціювати розрив домовленостей. Це буде чи компенсація, за будинок будемо повертати кошти і забирати у комунальну власність, чи передавати іншим відповідальним інвесторам, які зможуть реалізувати ці проекти. Тому що, відверто хочу сказати, ці будинки, навіть історичні будинки руйнуються. І якщо трошки почекати, то взагалі їх реконструювати буде неможливо.

– І щодо будинку на Богдана Хмельницького підвішена ситуація досі, так?

– Зараз там триває кримінальна справа щодо власників цього будинку. І ми чекаємо результатів. Тобто до того моменту, поки там не закінчені процедурні процеси, ми не маємо можливості починати жодних інших дій.

– Щодо Річкового вокзалу. Його й досі не відкрито. Власники об’єкту заявляли про те, що реконструюють приміщення, відновлять курсування теплоходів. Чому й досі все гальмується, не зроблено?

15 років тому річковий вокзал перейшов у приватну власність. Власники обіцяли вже почати інвестиції. Відкриваємо Поштову площу в травні наступного року. Будинок повинен використовуватися як річковий вокзал, а частина – заклади харчування чи інше

– Також, я не знаю, 10, може, 15 років тому річковий вокзал перейшов у приватну власність. Він є будинком-пам’ятником архітектури міста Києва. І в цьому напрямку я спілкувався з власниками. Вони обіцяли вже почати інвестиції. Тому що площу ми відкриваємо, вже повністю відкриту, готову Поштову площу вже в травні наступного року. І будинок також повинен привабливо виглядати. Частина його також використовуватися про профілю, як річковий вокзал, а частина – там можуть бути заклади харчування чи інше. Це вже напрямок власника цього будинку.

Запускаємо річковий трамвай у травні наступного року. Від річкового вокзалу до Міжнародного виставкового центру

Але що стосується річкового транспорту, то ми вже врешті-решт запускаємо перший за багато років річковий трамвай.

– Коли?

– У травні наступного року, який буде йти від річкового вокзалу до Міжнародного виставкового центру. Ми робимо інфраструктуру, де зможуть і кияни, і гості столиці доїхати комфортно через річку до місця проведення «Євробачення».

– Чекаємо на травень наступного року. До речі, там, на Поштовій площі, розкопки були такі цікаві – унікальні. Ви тоді казали, що «нам потрібно все зберегти, зробити»...

Будівельник зробив верхній поверх, а внизу йдуть розкопки, відкриваємо площу зверху

– Вони зараз продовжуються. Непроста ситуація. Будівельник зробив верхній поверх, а внизу йдуть розкопки, далі продовжуються. Такий тривалий процес. І, не зважаючи на ці розкопки, ми вже відкриваємо площу зверху. А що стосується під землею, то будемо інформувати громадськість, коли вже будуть запускатися торговельні площі.

Артефакти повинні бути музеєфіковані

Однозначно ці речі, артефакти, які там знаходяться, повинні бути музеєфіковані. Тому що прикладів такої вулиці, старовинної вулиці, яку ми знайшли, немає ніде – ні в історії Україні, ні закордоном. Тобто близько тисячі років.

– І як ця музеєфікація буде виглядати? У чому полягатиме цей музей?

Розглядається можливість зробити вакуумне середовище, крізь скло на це дивитися, а з іншої – обробка матеріалу

– Зараз розглядається можливість зробити, з однієї сторони, вакуумне середовище, де зможуть крізь скло на це дивитися, а з іншої – обробка матеріалу. Тому що можете зрозуміти, що кисень зараз, який попадає до дерева, у дуже короткий термін може його зруйнувати. Зараз ми закликали міжнародних фахівців, які можуть дати пропозиції, яким чином краще зберегти те, що ми маємо.

– Пане Кличко, так виходить, що «папередники», якщо казати, при мері Попові, при режимі Януковича, при всьому тому крадійстві, яке було, при всьому тому хаосі, все ж таки продовжили будівництво київського метро. Ви вже доволі давненько є мером. Але жодної станції при Кличку, мерові столиці, не відкрито. Коли це буде?

Отримали Київ із 24 мільярдами гривень боргів, сьогодні борги 13,5 мільярдів

– Приймається звинувачення. Я був зараз на інвестиційному форумі. Складна ситуація. Я не буду все списувати на дуже складну фінансову, політичну ситуацію, але можу зробити доповідь щодо тому, що ми отримали Київ із 24 мільярдами гривень боргів, які були, і які були пов’язані з валютою. На сьогоднішній день ми зменшили навіть вдвічі борги Києва. І сьогодні борги складають тільки 13,5 мільярдів. Ми збільшили у 2015 році...

– Даруйте, а борги перед ким? Що мається на увазі?

– Це внутрішні борги та зовнішні борги, які були зав’язані на валютну складову. Борги нашого міста. І це великі кошти. І навіть по деяких боргам місто повинне було мільйон гривень платити тільки відсотків.

– Метро столичне…

– Що стосується метро, то складна... Почекайте, всі розуміють, щоб побудувати метро, нам потрібні кошти. І в цих дуже складних умовах, коли ми отримали місто з дуже великими боргами, нам потрібно наповнити наше місто, наповнити бюджет.

Закінчуємо рік – на 5 мільярдів перевищення

У 2015 році ми наповнили бюджет на 30%, у 2016 – ще плюс на 30%. І зараз я можу звітувати як київський міський голова, що у нас перевищення бюджету. Тобто ми отримали більше, ніж очікували. На третій квартал – 4 мільярди гривень. Закінчуємо рік – на 5 мільярдів перевищення. І ці кошти ми вкладаємо в дороги.

Планували з початку року 42, зробили 86 доріг. Більше 200 км. Наступного року буде – 300 км

Ми планували з початку року 42 дороги. Потім ми бачимо надходження до бюджету – зробили 86 доріг в міст і Києві. Більше 200 км. Безпрецедентна річ. Наступного року будемо продовжувати. Я поставив завдання – 300 км відремонтованих доріг у місті Києві. І це, незважаючи на те, що ми зараз готуємося щодо інфраструктури проведення «Євробачення» у травні наступного року.

– Коли будуть нові станції метро при мерові Кличку?

Подільсько-Воскресенський міст був запланований у 1979! Взяв завдання – на 40-річчя відкрити міст

– Для того, щоб метро... Я обіцяв мешканцям Троєщини сполучення зробити. Тому що майже всі стоять у заторах на мосту, який перевантажений на 140%. Це Московський міст. Я підняв документи, коли ми прийшли до влади, і був дуже здивований, тому що Подільсько-Воскресенський міст був запланований у 1979 році! Можете собі уявити, що 40 років ми будемо святкувати, через три роки, будівництво мосту! Я взяв перед киянами завдання – на 40-річчя відкрити міст. По-перше, відкрити транспортну інфраструктуру для автівок.

Німці дали 200 тисяч євро для інспекції

Але метро – це зовсім інше. Там набагато більше коштів. Поступово ми будемо робити це. Я вже зв’язався з німцями. Вони видали 200 тисяч євро для інспекції, для експертної оцінки. У квітні наступного року приїжджає міністр транспорту. Я провів переговорами з фондами. Гроші є. Вони всі чекають експертної оцінки. Я взяв завдання на 40-річчя будівництво мосту, тобто у 2019 році, відкрити міст. Навіть частково.

Без мосту не можемо метро зробити

По станції метро ми зараз плануємо. Без мосту ми не можемо метро зробити. По-перше, міст, а потім вже наступні кроки.

– Тобто станція метро – не раніше 2019 року?

– Я ще раз хочу сказати, що ми не можемо станцію метро відкрити без мосту. Міст нам потрібно запустити, а потім вже будемо далі робити метро.

Розробку робимо на Виноградар

Але, тим не менше, ми зараз розробку робимо на Виноградар, проектування. І найближчим часом вже будемо презентувати. Виділені кошти на розробку. Тому що я впевнений, що за моєї каденції повинна бути відкрита не одна станція метро.

– А коли може бути станція метро на Виноградар?Можна терміни назвати?

– Спочатку нам потрібно зробити розрахунки. Але потім ми можемо сказати терміни.

– В рамках Вашої каденції, так?

В рамках моєї каденції хочу відкрити станцію метро. І не одну. Впродовж 4 років

– В рамках моєї каденції (я заявив) я хочу відкрити станцію метро. І не одну. Це означає, якщо Вас це цікавить, що впродовж 4 років.

– Ви згадали про Московський міст. Є декомунізація. У Києві, у столиці України – проспект Бандери. А скільки існуватиме в Києві Московський міст? Буде можливість зміни назви мосту?

– Яка декомунізація? Я не знаю.

– Є ж проспект Бандери у столиці України.

– Зачекайте! Скільки комуністам часу, а скільки Москві часу? Я розумію, що зараз...

– Не варто міняти назву мосту?

– Давайте не перебільшувати. Зараз все міняти... І деякі слова з нашого лексикону можна видаляти.

Ще дві складові. Все, що потрібно для закону про декомунізацію, ми зробили. Все, що стосується наступних кроків, то я багато разів казав: якби наше життя покращувалося в напрямку знесення пам’ятників чи монументів, чи іншого, то ми зносили б зранку і до вечора. Наше завдання зробити, і моє завдання, я бачу, зробити так, щоб в місті Києві економіка працювала, були робочі місця, нормальна зарплата і соціальні стандарти. Це ключове завдання, щоб інфраструктура нашого міста розвивалася.

– Пане Кличко, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, за інформацією каналу «112», що програму установки лічильників на тепло фактично провалено місцевою владою. Це, я так розумію, і Києва стосується. Що скажете у відповідь? Мовляв, тільки на 60% встановили, менше двох третин.

– У місті Києві 95% встановлено. Ще більше що можу сказати? Зірвано тому, що були заблоковані рахунки енергокомпаній, і частину, яку повинна була встановлювати «Київенерго», взяло місто Київ.

В 95% домівок в Києві лічильники на тепло встановлені, максимум за два місяці буде 100% лічильників

Дуже складна була підготовка до зими. Але, тим не менше, ми виконали. І краще, ніж інші регіони. Це не стосується міста Києва. Ще раз хочу нагадати, що в 95% домівок в місті Києві лічильники на тепло встановлені. Ми не встигнемо до кінця року, але я впевнений в тому, що в лютому чи, максимум, за два місяці буде встановлено 100% лічильників.

– Проблема незаконної забудови. Ви два роки тому тільки стали мером – скільки було скандалів. Ви були змушені як міський голова на них реагувати. Менше зараз скандалів чи ні, на Ваш погляд? І що робиться для того, щоб припинилася ця практика?

– Скандалів багато. Але ми зараз отримуємо результати того, коли були погодження, тобто дали дозволи без погоджень. Тому що зараз ті вузли, які були зав’язані багато років тому, ми розв’язуємо, намагаємося розв’язати. І намагаємося розв’язати, щоб врахувати інтереси однієї чи іншої сторони.

Дуже часто, коли будинок вже збудований, наполовину збудований, вже люди, які інвестори, купили квартири, а мешканці територій, які поряд цього будинку, кажуть: а ми не хочемо. І нам потрібно знайти компромісне рішення між громадою, між баченням громади і тими мешканцями, які виступають інвесторами. Іноді дужне складне питання. Але, тим не менше, ми розглядаємо кожне питання окремо і намагаємося знайти завжди компроміси.

– Ваша електронна декларація, пане Кличко. Є певні питання. Зокрема, чи маєте Ви майно у Німеччині? Адже тривалий час там тренувалися, жили.

Що Ви можете сказати? Є на Вашу адресу закиди з боку антикорупціонерів.

– Можу сказати вам, антикорупціонерам: ви шукаєте не там, де маєте шукати. Все, що я заробив, заробив чесно. І всі бачили, що я це заробив за спортивну кар’єру. Так що все, що я маю, я задекларував у свій декларації за 2015 рік. І мені немає чому виправдовуватися.

– Це стосується і Вашої дружини, і дітей, тобто все відображено, як і належить?

– Все відображено. Все, що я зробив, я задекларував. Заробив чесно. Якщо Ви хочете шукати в рамках антикорупції, то Ви пошукайте в іншому місці. Тому що я заробив, всі знають, як я заробив. І питань до цього немає, не було ніколи в органів ні Німеччини, ні США, де я мешкав, коли був спортсменом.

– Пане Кличко, на Вашу адресу від самого початку, коли Вас обрали мером, коли Ви стали головою КМДА, Ваші опоненти постійно стверджують, що Ви – людина, мовляв, несамостійна. Нібито. Що Ви (я цитую їх) «ставленик відомого українського олігарха Дмитра Фірташа», що Ваші зами, мовляв, більше керують, ніж Ви.

Що Ви можете сказати у відповідь таким критикам?

Я – людина, яка завжди ухвалювала рішення самостійно, відповідаю за Київ своєю репутацією

– Знаєте, що? Я не хочу розповсюджувати чутки. Одне можу сказати: я – людина, яка завжди ухвалювала рішення самостійно, та людина, яка... Тільки я відповідаю за місто Київ своєю репутацією, своїм ім’ям.

Мені не потрібно ставати, боротися з ранку і до вечора, брати на себе великі зобов’язання, але я поставив на карту своє ім’я, я поставив репутацію. І зроблю все для того, щоб Київ став європейською столицею, а Україна стала європейською країною. Я для цього роблю. І я не живу ні в Німеччині, ні в США. Я живу в місті Києві, тому що з ним пов’язую своє майбутнє.

– Ви з Дмитром Фірташем не продовжуєте спілкування? Ні?

Не продовжую спілкування з Фірташем

– Не продовжую (спілкування з Фірташем – ред.).

– Зараз третя річниця початку Євромайдану. Ви від самого початку як лідер партії УДАР брали активну участь в цих акціях. Ходили, до речі, саме цього тижня на допит до ГПУ, наскільки я розумію...

– Два тижні тому.

– Два тижні тому, перепрошую. Що Ви можете сказати? Три роки – це серйозний термін. Не дарма тоді виходили люди і мерзнули?

– Ні, не дарма. Але впевнений в тому, що ті дії, які відбуваються на сьогоднішній день, показують, що люди дуже незадоволені. І мають підґрунтя для цього. Незадоволені тим, як відбуваються дії, розслідування. Незадоволені тим, що ті люди, які розкрадали країну, знову починають вголос говорити, вони нічого не бояться. І багато людей кажуть: чи вони відкупилися, чи розуміють, що верховенства права немає. Тому що люди вийшли на Майдан. І верховенство права і справедливість – це ключові складові.

– Пане Кличко, Ви говорите вже не просто як один з лідерів опозиції. Ви вже тривалий час є мером столиці України. Ви теж несите відповідальність. Ви це усвідомлюєте?

Звільнили майже 100% людей в керівному складі КМДА, мерії

– Я несу відповідальність за все, що стосується міста Києва, і роблю все для того, щоб ті люди, які були причетні до розграбування, не були в адміністрації. Ми звільнили майже 100% тих людей, які були в керівному складі КМДА, мерії. Ми робимо все для того, щоб зробити всі процеси відкритими, зрозумілими, прозорими.

Багато політиків гарно говорять. Не буду змагатися, мені є що презентувати

І знаєте що? Одна ключова складова. Багато політиків гарно говорять. Вони змагаються, хто краще розмовляє, хто краще обіцяє, хто є кращий оратор. Я можу говорити чесно: я не буду змагатися в цих закликав і в деклараціях. Я буду змагатися тим, що я зробив. І мені є що презентувати.

Я дуже радий, що я є тим політиком, який не тільки обіцяє, а який реалізовує. І кожен з киян може побачити зміни, які проходять в нашому місті. І в цьому напрямку моє ключове завдання – це те, щоб кожна людина бачила зміни, відчувала їх. І в цьому напрямку мені є чим звітувати.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG