Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний «Меморіал» опублікував відомості про 40 тисяч співробітників НКВС


У Росії Міжнародне правозахисне товариство «Меморіал» опублікувало базу даних майже 40 тисяч співробітників НКВС епохи «Великого терору».

На сайті товариства відкритий доступ до довідника Андрія Жукова «Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939».

Головним джерелом відомостей для довідника стали накази НКВС СРСР по особовому складу. У довіднику наведені номери і дати наказів про присвоєння спецзвань і про звільнення з НКВС, відомості про займану на момент звільнення посаду, а також інформація про отримані державні нагороди, йдеться в повідомленні «Меморіалу». Інформація з наказів доповнена біографічними даними з інших джерел – в першу чергу, про загиблих і зниклих у роки Другої світової війни, а також про тих, кого піддавали репресіям.

Попередня версія довідника, на підготовку якого пішло 15 років, була вперше випущена на компакт-диску в травні 2016 року. До моменту публікації бази в інтернеті зміни і доповнення внесені приблизно в 4500 біографічних довідок.

Товариство «Меморіал» – найстаріша неурядова організація Росії, яка займається дослідженням політичних репресій в СРСР, створенням архіву жертв сталінського терору, увічненням пам’яті загиблих.

XS
SM
MD
LG