Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав Нацполіцію розслідувати, як депутат Савченко став главою Миколаївської ОДА


Новообраний голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко
Новообраний голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко

Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення зобов’язати Національну поліцію України розпочати досудове розслідування з приводу фактів щодо проходження конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА Олексієм Савченком, оприлюднених у сюжеті «Реформа держслужби: гра в імітацію» програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший.

Презентація переможця конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА депутата Олексія Савченка
Презентація переможця конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА депутата Олексія Савченка

Після оприлюднення в сюжеті фактів, які можуть вказувати на фальсифікацію результатів конкурсу, громадська організація «Центр протидії корупції» звернулась із заявою до Національної поліції про незаконне втручання в роботу комп’ютерної системи під час складання тестів для визначення переможця конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА.

У свою чергу у Нацполіції 4 листопада відповіли, що Головне слідче управління розглянуло заяву та переслало її до НАБУ «для організації розгляду та прийняття рішення». НАБУ на відповідний запит ще не відповіли. Тож антикорупційні активісти звернулися до суду із скаргою на бездіяльність Національної поліції України.

«У Нацполіції помилилися. Згідно з Кримінальним кодексом, саме вони повинні розслідувати дії членів комісії та посадових осіб Нацагентства з питань державної служби у разі вчинення ними такого діяння (втручання в роботу комп'ютерів). До того ж, КПК вказує, що слідчий повинен внести дані про злочин в Єдиний реєстр не пізніше ніж протягом 24 годин після повідомлення», – зазначила юрист «Центру протидії корупції» Ольга Веретільник.

24 листопада слідча суддя Печерського районного суду задовольнила скаргу юристів «Центру протидії корупції». Суд зобов’язав Нацполіцію внести дані про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати відповідне розслідування.

Ця ухвала не підлягає оскарженню, тож вона чинна з моменту видачі – від 24 листопада.

Раніше журналісти програми «Схеми» оприлюднили факти, які можуть свідчити про втручання в роботу комп’ютерної системи при тестуванні.

Так, за даними журналістів, які підтверджуються автоматично сформованими звітами про тестування, кандидат Савченко склав тест на знання законодавства за 6 хвилин 4 секунди – приблизно втричі швидше, ніж його конкуренти.

Також під час проходження тестування, кандидати самостійно не обирали пароль та логін, що суттєво знижує стійкість системи до взлому.

Раніше голова Комісії з питань вищого корпусу державної служби, яка у вересні обрала переможця конкурсу на голову Миколаївської облдержадміністрації, Костянтин Ващенко у коментарі «Схемам» заявляв, що у комп’ютері, за яким складав тестування народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Савченко, стався технічний збій.

Він зазначив, що результат у шість хвилин справді видається нереальним, але насправді кандидат складав тест довше. При цьому програма «Схеми» оприлюднювала звіт щодо результатів тестування Савченка, завірений підписами членів комісії.

Результати тесту, які вдалося отримати журналістам програми «Схеми»
Результати тесту, які вдалося отримати журналістам програми «Схеми»

Після оприлюднення сюжету члени комісії заявили, що не звернули уваги на грубі помилки у презентації Олексія Савченка.

XS
SM
MD
LG