Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк про допит Януковича: важливі будь-які свідчення


Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Керівник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявляє, що будь-які свідчення, що їх може дати колишній президент України Віктор Янукович на запланованому на 25 листопада допиті за допомогою відеозв’язку, є важливими.

«Важливі будь-які свідчення. Будь-які свідчення мають бути перевірені слідством щодо того, чи відповідають вони дійсності», – сказав Горбатюк в ефірі програми Радіо Свобода «Деталі».

На питання, чи немає у сторони обвинувачення побоювань, що колишній президент може використати допит для політичних заяв, Сергій Горбатюк відповів: «Є прокурори. Якщо запитання чи відповіді будуть не по суті, вони можуть вимагати, щоб відповіді були в рамках кримінального процесу і стосувалися саме тих подій, щодо яких відбувається суд».

На 25 листопада запланований допит колишнього президента Віктора Януковича у справі п’ятьох екс-бійців полку спецпризначення МВС «Беркут». Цю інформацію підтвердили у Генпрокуратурі. Захист Януковича вже закликав забезпечити якісний відеозв’язок під час засідання.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG