Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк: у процедурі заочного розслідування є «міни», що можуть призвести до скасування вироків


Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Передбачена українським законодавством процедура заочного досудового розслідування чи судового провадження має певні недоліки, які можуть у призвести до скасування винесених судом у цих справах рішень. Про це в ефірі програми Радіо Свобода «Деталі» заявив керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

«Останні зміни (ухвалені у травні тимчасові зміни до КПК, які передбачають певне спрощення у процедурі заочного слідства – ред.) створюють міни сповільненої дії, які однозначно потім приведуть до скасування вироків», – зазначив він.

За словами Сергія Горбатюка, перша небезпека приховується у вибірковості, закладеній у процедурі через внесені зміни. «Норма застосовується щодо тих, хто перебуває 6 місяців у розшуку, і діє один рік. Тобто ми маємо чітку вибірковість правосуддя – щодо певного кола осіб», – пояснює він.

«У рамках процедури має бути забезпечення дотримання прав, тому що не кожен підозрюваний є винним. Якщо ми порушуємо цю процедуру, то ми потім отримаємо скасування вироку», – додав Сергій Горбатюк.

Другий суперечливий момент – те, що у законодавстві чітко не прописано, що має статися до 15 квітня 2017 року, скільки діють внесені до КПК зміни. «Не зрозуміло – це має бути лише звернення до суду з обвинувальним актом, це має бути завершений судовий розгляд у першій інстанції, чи вже в апеляційній», – каже Горбатюк.

«Є проблема визначеності норми. Верховенство права полягає в тому, що закон має бути зрозумілий не лише для юристів, а й для громадян. А у нас навіть юристи не можуть визначитися», – додав він.

У травні Верховна Рада внесла до Кримінального процесуального кодексу зміни терміном до 15 квітня 2017 року, що стосуються розділу про особливості спеціального досудового розслідування. Ці зміни зокрема дозволяють заочне слідство щодо особи, яка «понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якої наявні фактичні дані, що вона перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції».

Наприкінці жовтня генеральний прокурор Юрій Луценко висловив сподівання, що справу щодо колишнього президента Віктора Януковича передадуть до суду до кінця січня. Процедура заочного розслідування може бути застосована як до колишнього глави держави, так і до низки інших посадовців періоду його президентства.

XS
SM
MD
LG