Доступність посилання

ТОП новини

Яворницький, «Око Саурона» чи сквер – що замінить Петровського у Дніпрі?


Знесення пам’ятника Григорію Петровському в Дніпрі, 29 січня 2016 року
Знесення пам’ятника Григорію Петровському в Дніпрі, 29 січня 2016 року

Дніпро – У Дніпрі не вщухають суперечки щодо майбутнього Вокзальної площі, де стояв пам’ятник комуністичному діячеві Григорію Петровському. Активно обговорюють кілька проектів реконструкції, зокрема, від громадської організації та від мерії. Ці варіанти не передбачають жодних пам’ятників, лише сквер або фонтан з інформаційним табло. Водночас пропонують установити на місці Петровського скульптуру історика Дмитра Яворницького. При цьому громадянська мережа «Опора» стверджує, що високопосадовці міськради публічно ображали активістів, не згодних з їхньою позицією.

Яворницький, «Око Саурона» чи сквер – що замінить Петровського у Дніпрі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Привокзальна площа в Дніпрі (колишня – Петровського) «звільнилась» від пам’ятника «всеукраїнському старості» Григорієві Петровському в січні нинішнього року. Активісти за допомогою техніки знесли один з найбільших пам’ятників радянської доби, який простояв 40 років.

Відтоді постало питання про майбутнє знакової для міста площі. Як повідомляв тоді заступник міського голови Михайло Лисенко, належить зробити реконструкцію: у програмі – мінімум часткові ремонти найбільш пошкоджених зон, максимум – комплексне оновлення. Посадовці обіцяли: ескізи нового «обличчя» воріт міста розроблятимуть архітектори та дизайнери Дніпра, а мерія відбере 10 найбільш вдалих ескізів й виставить на голосування громадськості.

Через майже рік після цих заяв ніяких 10 проектів так і не з’явилось. Наразі активно обговорюють тільки два: один із них належить самому заступнику мера Михайлові Лисенку, другий – громадській організації. Ці варіанти не передбачають ніяких пам’ятників замість Петровського. Розробники більше зосереджуються на транспортних потоках, облаштуванні парковок та пішохідних зон тощо.

Проект реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі, представлений Михайлом Лисенком
Проект реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі, представлений Михайлом Лисенком

Заступник міського голови Михайло Лисенко бачить колишню площу Петровського в майбутньому як сучасний комплекс: аби місця для машин було більше, з площі приберуть всі кіоски, а також трамвай, яким користувались ті, хто приїздив та від’їздив з вокзалу, натомість діятимуть так звані «траволатори» (пасажирські конвеєри або рухомі тротуари). Також, згідно з проектом, на площі з’явиться стела-фонтан – штучна водойма з підсвічуванням. Її дніпряни вже охрестили «Оком Саурона».

«Щоб площа мала належний вигляд, парковка, яка була перед фасадом вокзалу, буде розташована з обох боків. Кількість паркомісць не зменшиться. Для зручності пересування людей ми також запроектували так звані траволатори – горизонтальні ескалатори. Від станції «Вокзальної» вони вивозитимуть людей до проспекту Яворницького, де вже можна буде сісти на трамвай чи спуститися в метро. Там перша проблема – дуже близьке залягання ґрунтових вод, друге – комунікації метрополітену. Тобто будівництво підземного паркінгу там нереальне, це дуже дорого. Я є прихильником того, щоб не городити там щось неймовірне, це має бути площа, зручна для приїжджих», – зазначає Михайло Лисенко.

Площа не для водіїв, а для всіх?

Однак громада цей проект зустріла неоднозначно. Тоді з’явився альтернативний – від громадської організації «DniproSmartCity». Розробники кажуть: на відміну від мерії, орієнтувались не на власників авто, а на «простих людей» – пасажирів залізниці, пішоходів, велосипедистів, людей з інвалідністю тощо. У центрі, де був пам’ятник Петровському, пропонують зробити сквер з лавочками й фонтанами. Представник організації Юрій Лозовенко вважає: треба зробити площу не великим паркувальним місцем, а місцем, зручним для людей.

«Є проект мерії, до нього дуже багато питань. Є проект громадської організації, напевно, він теж містить чимало недоліків. Ми не ставимо за завдання топити один проект і пропагувати інший. Ми хочемо почути громадськість», – зазначає Юрій Лозовенко.

Яворницький замість Петровського

Творча інтелігенція Дніпра пропонує свій, дещо інший підхід до оновлення площі. Це ще не проект, а лише ідея – встановити на місці, де стояв Петровський, скульптуру видатного історика, що працював у краї, Дмитра Яворницького. За задумом, вона відображатиме «величність постаті вченого зі світовим ім’ям, його патріотичні погляди, служіння народу». Ескіз майбутнього пам’ятника вже є, його автор – відомий скульптор Володимир Небоженко. Це композиція, що складається з двох фігур – власне самого Яворницького та кобзаря. Зараз збирають підписи.

Двофігурну скульптурну композицію Володимира Небоженка, що зображує Дмитра Яворницького і збірний образ кобзаря, пропонують втілити у пам’ятнику
Двофігурну скульптурну композицію Володимира Небоженка, що зображує Дмитра Яворницького і збірний образ кобзаря, пропонують втілити у пам’ятнику

Як повідомила Радіо Свобода завідувач Дніпропетровського меморіального будинку-музею Дмитра Яворницького Яна Тимошенко, як варіант – пам’ятник Дмитрові Яворницькому можна було б поєднати в одне ціле зі скульптурною композицією, що імітувала б дніпрові пороги.

«Я дізналась, що є ідеї зробити на Вокзальній площі фонтан. Так можна буде поєднати: зробити пам’ятник вченому в кінці проспекту, що відтепер носить його ім’я, разом з фонтаном, наприклад, у вигляді порогів, оскільки постаті у скульптурній композиції розташовані на пагорбах – каміннях, що слугують постаментом. Це відображало б і причетність Яворницького до вивчення цього унікального природного явища – Дніпрових порогів. Красива, культурно та історично обґрунтована скульптурна сюжетна композиція може стати по-справжньому неповторною родзинкою міста. Це мій особистий погляд, який підтримує певне коло людей», – висловлює думку Яна Тимошенко.

Пам’ятник Дмитрові Яворницькому у Дніпрі
Пам’ятник Дмитрові Яворницькому у Дніпрі

Петиція й випади

Обидва проекти – і влади, і громадської організації – викликають чимало зауважень фахівців. У ході обговорення з’явилася петиція з вимогою про проведення відкритого конкурсу проектів реконструкції площі, однак міська влада цю ініціативу поки не розглядала.

Водночас дискусія зі зваженого обговорення перейшла в площину образ. Як повідомив довготерміновий спостерігач громадянської мережі «Опора» Денис Давидов, на партійному з’їзді міський голова Борис Філатов дозволив собі випади проти активістів, прихильників альтернативного проекту.

«Міська влада Дніпра не лише не використовує роботу активістів, не просто ігнорує їхні зусилля, а дозволяє собі відверто глузувати і ображати», – зазначив Денис Давидов. Мер Дніпра поки ніяк не відреагував на оприлюднення цієї інформації.

29 січня 2016 року в Дніпрі на виконання «законів про декомунізацію» активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, знаковий і один з найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG