Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе Трамп керувати країною, незважаючи на інтереси свого бізнесу?


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Ніколи в історії США президентом не ставала людина з багатомільярдним бізнесом та діловими інтересами по всьому світі. Під час виборчої кампанії та в інтерв’ю газеті The New York Times новобраний президент Дональд Трамп заявив, що закон на його стороні, і президент у принципі не може мати конфлікту інтересів. Правники підтверджують, що, виключно з юридичної точки зору, так воно і є.

Ще у 1974 році Конгрес виключив президента та віце-президента з переліку посад, яким загрожує кримінальне переслідування через використання повноважень з метою отримання персонального зиску. Конгрес виходив з того, що в президента так багато влади, що будь-яка виконавча дія може становити конфлікт інтересів, а загалом особам на чолі США можна довіряти.

Тим не менш, хоча вони не були юридично зобов’язані, більшість президентів з того часу – Джиммі Картер, Рональд Рейґан, обидва Буші та Білл Клінтон – розмістили свої персональні активи в «сліпих трастах». Обама цього не робив, але всі його фінансові активи знаходяться у фондах взаємних зобов’язань та в облігаціях державного боргу.

Але, говорять оглядачі, прецеденту, коли б президент суміщав управління країною з бізнесом ще не було. Під час виборчої кампанії Дональд Трамп говорив, що в разі обрання залишить свою бізнес-імперію.

Проте, протягом двох тижнів після виборів Трамп знайшов час, щоб зустрітися з індійськими партнерами, які будують вежі з його іменем у своїй країні. Також він поскаржився британським політикам, що вітряки псують вид на його полі для гри в гольф у Шотландії.

Ювелірна компанія його доньки Іванки використала фотографію з інтерв’ю в програмі «60 хвилин» з рекламною метою. А після цього Іванка була присутня під час зустрічі з японським прем’єр-міністром. Двоє синів та донька Трампа, за його словами, переберуть на себе управління його компаніями, які, у тому числі, мають інтереси в Азії. Відповідаючи на запитання про конфлікт інтересів, Трамп сказав, що, ну не може ж він не бачитися зі своїми дітьми.

Трамп має інвестиції чи бізнесові угоди в 18 країнах світу. Зараз навіть його власні радники побоюються, що це впливатиме на рішення Трампа на посаді президента Сполучених Штатів.

Закордонні організації, закордонні уряди пропонуватимуть дуже вигідні угоди в надії отримати сприятливі дії від президента Сполучених Штатів
Пітер Швайцер

«Закордонні організації, закордонні уряди пропонуватимуть дуже вигідні угоди в надії отримати сприятливі дії від президента Сполучених Штатів», – говорить автор книжки «Гроші Клінтонів» Пітер Швайцер.

Наприклад, Трамп позичив в Deutsche Bank триста мільйонів доларів, на які купив поле для гри в гольф на Флориді, побудував готелі в Чикаго та новий готель у Вашингтоні. У той же час Міністерство юстиції відкрило проти Deutsche Bank дві справи, які можуть коштувати банку 14 мільярдів доларів, що може підірвати його здатність вести бізнес та, у свою чергу, вплинути на позичку Трампа. Що він буде робити, коли почне офіційно виконувати обов’язки президента?

Сенатор-демократ Ричард Блюменталь закликає призначити спеціального прокурора, завданням якого буде довести до кінця ці справи за президенства Трампа:

«Існує очевидний конфлікт інтересів між персональним бізнесом Дональда Трампа і його офіційними обв’язками, по суті довірою до нього суспільства».

Але Трамп проблеми в цьому не бачить. В інтерв’ю The New York Times він сказав, що може досконало керувати бізнесом та країною. В теорії, каже Трамп, він не мусить нічого робити, але хотів би спробувати щось формалізувати, тому що своїм бізнесом він більше не переймається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG