Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявляє, що відкриє кордон для мігрантів у разі тиску ЄС


Реджеп Тайїп Ердоґан
Реджеп Тайїп Ердоґан

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоґан попереджає, що країна може відкрити кордон для нелегальних мігрантів, які прямують до Європи. Він сказав про це через день після ухвалення в Європарламенті резолюції про тимчасове припинення переговорів про членство в ЄС з Анкарою.

«Саме ми годуємо 3–3,5 мільйона біженців. Ви зрадили своїм обіцянкам. Якщо ви підете далі, ми відкриємо кордони», – заявив Ердоґан у Стамбулі 25 листопада, звертаючись до ЄС.

24 листопада Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав країни-члени ЄС «ініціювати тимчасове замороження переговорів з Анкарою» доти, поки «не будуть скасовані непропорційні заходи в рамках надзвичайного стану в Туреччині».

Голосування не несе ніяких безпосередніх юридичних наслідків, але підкреслює наростаюче занепокоєння в Європі діями президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердоґана після невдалої спроби державного перевороту в липні.

18 березня Туреччина і ЄС уклали угоду, що має на меті зменшення потоку мігрантів до Європи. У рамках цієї угоди Туреччина, зокрема, взяла на себе зобов’язання на гроші ЄС надавати притулок тим біженцям, які потрапили у Грецію через турецьку територію.

У липні Туреччина вже заявляла про можливість розірвання угоди з ЄС щодо мігрантів, якщо Брюссель не погодить восени безвізовий режим для турецьких громадян.

У Туреччині перебуває щонайменше 2,7 мільйона сирійських біженців. Тисячі мігрантів з інших країн, зокрема з Афганістану, також використовують Туреччину як транзитну країну на шляху до Європи.

XS
SM
MD
LG