Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі скоротилося застосування забороненої зброї – Гуґ


Перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Гуґ
Перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Гуґ

Перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ повідомив про зменшення обсягів застосування забороненого Мінськими угодами озброєння порівняно з попереднім тижнем.

«Минулого тижня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 414 вибухів, спричинених вогнем з мінометів, танків, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Якщо порівняти цей та минулий тиждень, спостерігається зменшення кількості усіх видів порушень режиму припинення вогню на всіх напрямках», – сказав він 25 листопада на прес-конференції в Києві.

Александр Гуґ також зазначив, що жителі Луганської області по обидва боки лінії розмежування можуть опинитися без електрики та опалення.

«За останні два місяці рахунки за електрику та опалення сплачувалися Міжнародним комітетом Червоного хреста. Якщо не буде нагального втручання компетентних органів у постачання води для генерування електрики, 600 тисяч жителів України через економічний колапс з вини людей у костюмах і в камуфляжній формі можуть зіткнутися із загрозою зустріти Різдво у темряві і холоднечі», – зазначив Гуґ.

Він також нагадав, що спостерігачі ОБСЄ продовжують бачити озброєних людей біля Станиці Луганської і військову техніку у межах ділянки розведення засобів, незважаючи на рамкові угоди про розведення сил і засобів.

Як повідомили у п’ятницю в прес-центрі штабу АТО, упродовж доби 24 листопада проросійські сепаратисти 28 разів відкривали вогонь на Донбасі. За інформацією штабу, під час обстрілів бойовики використовували озброєння БМП, міномети, гранатомети та стрілецьку зброю.

В угрупованні «ЛНР» повідомляють про два обстріли з боку українських військових 24 листопада.

В угрупованні «ДНР» заявляють про знеструмлення близько 500 будинків на західній околицці Донецька внаслідок обстрілів з боку ЗСУ. Також донецькі сепаратисти звинувачують українських військових в обстрілі фільтрувальної станції поблизу Ясинуватої.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже кілька разів проголошували режим припинення вогню, востаннє з 15 вересня, але він щоразу порушувався. Cторони конфлікту звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG