Доступність посилання

ТОП новини

Британський експерт, що виявив полоній у крові Литвиненка, вчинив самогубство – ЗМІ


Олександр Литвиненко
Олександр Литвиненко

Британського судово-медичного експерта, що виявив у крові екс-співробітника російської ФСБ Олександра Литвиненка сліди радіоактивного полонію, знайшли мертвим за п’ять місяців після повернення з Росії, повідомляє газета Times.

За інформацією видання, 46-річний Метью Панчер помер у травні у своєму будинку від втрати крові через численні ножові поранення. Паталогоанатом, який проводив розтин, заявив, що «не можна повністю виключити» ймовірність того, що ще хтось міг виявитися причетним до смерті Панчера. Але лікар зазначив, що удари ножем Метью Панчер «завдавав собі сам».

Тепер, як повідомляє Times, коронер в Оксфорді офіційно представив свій висновок: Метью Панчер вчинив самогубство.

10 років тому, 23 листопада 2006 року, у лікарні Університетського коледжу Лондона у 43 роки помер колишній офіцер ФСБ, критик Кремля Олександр Литвиненко. Фахівці у Лондоні встановили, що вбивство Литвиненка, ймовірно, було санкціоноване президентом Росії Володимиром Путіним.

21 січня цього року колишній суддя Високого суду Великої Британії Роберт Оуен під час оголошення результатів публічного розслідування заявив, що судом встановлено, що Володимира Литвиненка вбив колишній офіцер ФСБ Росії Андрій Луговий за сприяння Дмитра Ковтуна. Литвиненко отруїли радіоактивною речовиною «полоній-210», який він випив разом з чаєм у барі лондонського готелю «Міленіум» 1 листопада 2006 року.

Звіт, що вийшов у рамках так званого публічного дізнання, не має юридичної сили і наслідків.

Володимир Литвиненко пропрацював майже 10 років у радянському КДБ, а потім у російській ФСБ. Він став критиком влади і в 2000 році втік до Великої Британії, побоюючись за свою безпеку.

XS
SM
MD
LG