Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ передала до суду обвинувальний акт стосовно «беркутівців» у справі про події 2010 року в «Українському домі»


Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України передав до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно командира роти київського «Беркута», командира взводу і п’яти підлеглих міліціонерів за заподіяння тілесних ушкоджень відвідувачам заходів в «Українському домі» 8 квітня 2010 року.

Як заявляє Генпрокуратура, ці особи обвинувачуються в тому, що, діючи за вказівкою народного депутата України Вадима Колесніченка, перевищуючи владу і службові повноваження, спровокували конфлікт і безпідставно застосували силу до відвідувачів, спричинивши їм тілесні ушкодження. Також ці особи затримали 14 людей, серед яких був Герой України похилого віку.

Крім того, ці правоохоронці, намагаючись приховати свої злочинні дії, перешкоджали журналістській діяльності, застосували насильство та завдали тілесних ушкоджень журналісту одного з телеканалів, який намагався задокументувати незаконні дії.

У ГПУ наголосили, що Колесніченка, заступника начальника управління міліції та заступника командира полку спецпідрозділу «Беркут» оголошено в розшук, суд дав дозвіл на їх затримання.

Кримінальна справа розслідувалася за частиною 2 статті 28 та частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав і повноважень, що супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

Також розслідування велося за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), санкція якої передбачає штраф або арешт до 6 місяців, або обмеженням волі до 3 років.

8 квітня 2010 року міліція затримала понад 10 осіб, членів ВО «Свобода», які зайшли на виставку «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Києві і почали знищувати експонати виставки.

Того ж дня кілька десятків представників Конгресу українських націоналістів (КУН), УНА-УНСО та інших організацій протестували біля «Українського дому», де відкривалася фотовиставка.

Всі учасники інциденту були звільнені за рішенням Шевченківського районного суду Києва.

Виставку організував депутат із Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Серед постраждалих в результаті дій правоохоронців був Герой України Левко Лук’яненко.

XS
SM
MD
LG