Доступність посилання

ТОП новини

В інтересах Євросоюзу надати Україні безвізовий режим якомога швидше


(Рубрика «Точка зору»)

Уже минула третя річниця початку Євромайдану. І з цієї нагоди Європейський союз міг би вдатися до красивого та символічного жесту – надати Україні безвізовий режим саме в цей час. Це стало би доречним вшануванням євроатлантичних прагнень українців та проробленого на шляху до реформ. Було б невеликим підтвердженням того, що Майдан під проєвропейськими гаслами минув не дарма. Проте справу знову відкладено на невизначений термін.

Візова лібералізація для України та Грузії гальмується у зв’язку з тим, що ЄС ще не узгодив механізм призупинення безвізового режиму з третіми країнами. Також його блокують окремі країни, зокрема Франція, котра начебто хоче відкласти надання українцям можливість безперешкодного в’їзду на територію Шенгенської зони до закінчення виборів у своїй країні.

Такі ігрища, нехтування своїми зобов’язаннями, постійне відкладання б’є по іміджу Євросоюзу в Україні. Потрібно виконувати свої зобов’язання. Не поступати так, як довгий час поводилася українська влада. Не змушувати українців відчувати себе третьосортними людьми, котрі не заслуговують поваги.

Так, ЄС виконує інші свої зобов’язання і суттєво допомагає Україні. Так, єврочиновники мусять створити запобіжник, аби втішити свого виборця, вберегти його від страху, котрий він відчуває, уявляючи собі, що кожен подорожній із нешенгенських країн може стати потенційним нелегальним мігрантом. Так, українська влада сама винна, що відкладала в довгий ящик впровадження усіх необхідних процедур для надання безвізу. Проте це не знімає із ЄС відповідальності за свої дії.

Надання безвізу допоможе й самому Євросоюзу

В ЄС мають зрозуміти, що надання безвізу Україні та Грузії якнайшвидше, навпаки, має стати каталізатором для ухвалення процедури та механізму призупинення. Змусить єврочиновників стати зговірливішими та швидше шукати шлях до порозуміння.

В іншім випадку, чергове затягування грає на руку Кремлю, як би не хотілося до цього апелювати. Там не лише зловтішаються, але й придумують нові дурниці, котрі підконтрольні маріонетки та «корисні ідіоти» радо втілюватимуть, аби загальмувати процес скасування віз для України. Та й поглибити кризу з мігрантами, посиливши бомбардування в Сирії, Путіну не так вже й складно.

Відсутність позитивного результату та постійні репутаційні втрати, спричинені буксуванням Угоди про асоціацію через референдум в Нідерландах, постійне відтермінування надання безвізу погано впливають на імідж і української влади, і Євросоюзу в Україні, і на ставлення мешканців країни до євроінтеграції.

А безВІЗ і досі там

Залишається сподіватися, що ЄС таки справді якнайшвидше ухвалить механізм призупинення, а з ним вступить в дію й безвізовий режим для України.

Можливо, уже в лютому, до третьої річниці закінчення Революції гідності Європейський союз врешті виконає свою обіцянку. Немає куди відкладати.

Назарій Заноз – політичний оглядач, публіцист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG