Доступність посилання

ТОП новини

Музичні квоти: наскільки ефективні та чи виконують їх? (Огляд соцмереж)


Акція «Українську музику – в ефір!» під Верховною Радою (архівне фото)
Акція «Українську музику – в ефір!» під Верховною Радою (архівне фото)

Людмила Толопка

Восьмого листопада набули чинності зміни до закону «Про телебачення та радіомовлення», які запроваджують на радіо квоти на пісні та ведення програм українською мовою. У соцмережах висловлюють аргументи як за, так і критичні зауваження. Обговорюють, зокрема, ​чи вистачить якісного україномовного контенту. А дехто висловлює припущення, що окремі радіостанції навмисне вибирають неякісний контент для дискредитації закону.

Закон зобов’язує радіостанції транслювати українською не менше за 35% від загального об’єму пісень протягом доби. Квоти запроваджуються поступово: протягом першого року – 25%, другого – 30%, третього – 35%. При цьому на радіостанціях, де частка пісень на офіційних мовах Євросоюзу становить не менше від 60% від загального обсягу, обов'язкові квоти на українські пісні знижуються до 25%.

У соцмережах – безліч думок, припущень та конфліктних дискусій на цю тему. Наприклад, співачка Тіна Кароль вважає, що тільки так можна підняти популярність державної мови.

Error rendering VK.

Популяризація української мови

Квоти – це можливість українським виконавцям презентувати свої пісні. Про це пишуть деякі користувачі та самі музиканти.

Error rendering VK.

Водночас є й критика закону. Користувачі пишуть, що він потребує вдосконалення.

Квоти на українську музику: навіщо?

Під час ухвалення закону у деяких дописувачів виникла думка, що радіостанції зазнають кризи через недостатню кількість якісної української музики. Тоді виникне інша проблема, кажуть вони, слухачам набридне одноманіття, а рейтинги співаків через це падатимуть.

Error rendering VK.

Error rendering VK.

Також висловлюються іронічні припущення про навмисний вибір неякісного україномовного контенту на деяких радіостанціях.

Вітчизняна музика на радіо – зміни відчутні

Впродовж місяця після запровадження квот Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення проводила моніторинг українських радіостанцій.


Член ради Сергій Костинський на своїй сторінці в Facebook опублікував перелік радіостанцій, які порушують квоти та як саме.

За словами Костинського, на цьому перевірки та дослідження не завершуються.

Слухачі підтверджують: україномовного контенту на радіостанціях дійсно більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG