Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Іраку легалізував шиїтських повстанців та увів їх до складу окремого військового корпусу


Іракські бійці обстрілюють бойовиків на південному сході Мосула, 22 листопада 2016 року
Іракські бійці обстрілюють бойовиків на південному сході Мосула, 22 листопада 2016 року

Парламент Іраку 26 листопада проголосував за закон про легалізацію загонів шиїтських повстанців і формування з їх представників окремого військового корпусу. Законопроект, який підтримали представники шиїтів у парламенті, бойкотували депутати від сунітської меншини, які заперечували проти існування збройних сил за межами армії чи поліції.

Закон, серед іншого, передбачає, що повстанці будуть підпорядковуватись прем'єр-міністру Хайдеру аль-Абаді, отримуватимуть зарплати та пенсії на рівні з представниками збройних сил та поліції Іраку. Водночас закон не визначає скільки саме бійців увійдуть до легалізованого мобілізованого корпусу.

Іракські араби-суніти і правозахисні організації раніше звинуватили шиїтських повстанців у стратах, грабежах і знищенні майна в місцях, де за їх участі було витіснено бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Шиїтських повстанці, підтримувані сусіднім Іраном, діяли задовго до появи угруповання «Ісламська держава», і вели боротьбу з американськими військами під час військової присутності США в Іраку в 2003-2011 роках.

Іракські військовослужбовці, курдські бійці, сунітські і шиїтські проурядові повстанці за підтримки коаліції, очолюваної США, беруть участь в операції зі звільнення від ісламістів Мосула, останнього великого міста Іраку, контрольованого угрупованням «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG