Доступність посилання

ТОП новини

У Голодомору й нинішньої агресії Росії на сході України схожі цілі – латвійський історик


Латвійський історик Едвінс Шноре
Латвійський історик Едвінс Шноре

Латвійський історик, депутат Сейму Латвії, режисер фільму «Радянська історія» Едвінс Шноре заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що метою Голодомору було знищення українців як народу за його бажання бути незалежним та за протистояння російській окупації.

«У нинішньої агресії Росії на сході Україні схожа мета. На мою думку, нинішній російський режим не може без цього, оскільки російська імперія не може існувати без України. І ризикуючи майже всім, цей режим готовий піти на злочин, щоб зберегти свою імперію, її цілі та ідею. Війна Росії на сході Україні свідчить про те, що імперські плани Кремлю не вдається запровадити. Питання часу, коли Росія зазнає поразки», – зазначив Едвінс Шноре.

Історик зазначив, що, знімаючи фільм «Радянська історія», він дізнавався про масштаб трагедії українського народу під час Голодомору в 1932 – 1933 роках.

«Слід нагадувати про Голодомор в Україні, бо, на мою думку, розуміння у світі про цю трагедію українського народу є недостатнім. Після зйомок цього фільму я захистив дисертацію, в якій досліджував ставлення Заходу до Голодомору в Україні. Як виявилося, на Заході в той час була інформація про Великий голод в Україні, але реакція була дуже пасивною і ніхто нічого не робив, поки майже в центрі Європи знищували голодом 7 мільйонів людей. І те, що відбулося на сході України в 2014 році – це також один із наслідків Голодомору», – вважає латвійський історик.

У день ушанування жертв голодоморів в Україні в ризькому Музеї окупації Латвії відкрилася виставка «Голодомор в Україні 1932-33 років – геноцид проти українського народу». Під час презентації виставки відбувся показ фільму «Радянська історія».

Посол України в Латвії Євген Перебийніс зазначив, що мета виставки – розказати латвійцям правду про злочини тоталітарного режиму в Україні, оцінити трагедію минулого та увічнити пам'ять загиблих від Великого Голоду. «Пам’ять нас робить сильнішими. Пам'ять нам допомагає і нині боротися проти агресора», – зазначив Перебийніс.

Посол нагадав, що 13 березня 2008 року парламент Латвійської Республіки ухвалив декларацію, в якій Голодомор визнано свідомим геноцидом сталінського режиму відносно українського народу

У Ризі 26 листопада українці разом з латвійцями, які підтримують Україну, вшанували пам’ять жертв Голодомору. У каплиці Церкви Страждальної Богородиці української греко-католицької церкви відбулася панахида. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку в парку Кронвальда запалили свічки пам’яті, відбулася хвилина мовчання.

День пам’яті жертв голодоморів встановлений в Україні на четверту суботу листопада.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

XS
SM
MD
LG