Доступність посилання

ТОП новини

Київ закликав Москву негайно звільнити Сущенка й інших заручників


Роман Сущенко під час слухання в суді, Москва, 28 листопада 2016 року
Роман Сущенко під час слухання в суді, Москва, 28 листопада 2016 року

Міністерство закордонних справ України заявило, що вимагає від Росії негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка, якому раніше в понеділок суд у Москві продовжив термін тримання під вартою.

МЗС вимагає «негайно припинити цю режисовану та змонтовану «кримінальну справу», звільнити Романа Сущенка, як і решту українських громадян, що стали заручниками незмінної агресивної політики Росії проти України, та повернути їх на Батьківщину», мовиться в заяві міністерства.

МЗС також висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Лефортовського районного суду Москви продовжити ще на 2 місяці термін тримання під вартою Романа Сущенка, незаконно, як мовиться в заяві, затриманого в Росії за сфабрикованими обвинуваченнями.

«Сприймаємо відмову російського суду задовольнити клопотання про зміну запобіжного заходу для українського журналіста на непов’язаний із триманням під вартою та проведення судових слухань у закритому режимі як яскравий доказ упередженості розгляду його справи та її політичної вмотивованості. Діючи протиправними методами, російська влада чинить свідомий тиск на незаконно утримуваного Романа Сущенка, його близьких та колег по журналістському цеху», – наголосили в Києві.

Раніше в понеділок московський суд продовжив арешт українського журналіста Романа Сущенка до 30 січня 2017 року, таким чином задовольнивши клопотання сторони обвинувачення, а також вирішив слухати справу в закритому режимі.

Українського журналіста, власного кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня, коли він прибув до Росії у приватних справах, щоб відвідати родичів. Федеральна служба безпеки Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міністерства оборони України». Суд тоді заарештував журналіста на два місяці.

Міністерство оборони України категорично відкинуло заяви про причетність журналіста до відомства і до військової розвідки. Сам Роман Сущенко провини не визнає.

XS
SM
MD
LG