Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили новим захистом 


Будівництво конфайнменту для Чорнобильської АЕС, фото архівне
Будівництво конфайнменту для Чорнобильської АЕС, фото архівне

На Чорнобильській АЕС завершено насування арки нового безпечного конфайнменту на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку, що був зруйнований під час ядерної катастрофи 26 квітня 1986 року. З цієї нагоди у вівторок, 29 листопада, на території промислового майданчика Чорнобильської АЕС відбудуться заходи за участю керівництва української держави, міжнародних донорів і партнерів з реалізації цього масштабного проекту. Встановлення нового укриття дає змогу перейти до робіт із демонтажу конструкцій, вилучення та подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів.

Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили новим захистом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Будівництво нового безпечного конфайнменту (НБК) розпочали у 2012 році, а завершили на початку листопада цього року. Арку називають найбільшою рухомою наземною конструкцією у світі – починаючи з 14 листопада і впродовж двох тижнів за допомогою спеціальної системи потужних гідравлічних домкратів споруду, заввишки 109 метрів, довжиною 165, шириною 250 метрів і загальною вагою понад 36 тисяч тонн, поступово перемістили на понад 300 метрів на постійне місце над старим «саркофагом» – об’єктом «Укриття». Ще близько року триватиме герметизація та налагодження усіх систем нового укриття, після чого планують розпочати роботи з демонтажу конструкцій старого саркофагу, зокрема його тимчасової покрівлі, повідомив Радіо Свобода заступник гендиректора держпідприємства «Чорнобильська АЕС» з кадрів та режиму Євген Катунін.

«Дуже важливе завдання, яким ми плануємо зайнятись після насування нового безпечного конфайнменту – це демонтаж нестійких будівельних конструкцій «Укриття». Якщо ми будемо демонтувати якісь будівельні чи інші конструкції і зміниться радіоактивний стан, щоби ми не допустили витоку радіоактивного пилу за межі», – сказав представник станції.

Чорнобильська АЕС перед насуванням конфайнменту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Попереду утилізація паливовмісних матеріалів – Семерак

Завершення насування конфайнменту свідчить про початок наступного, третього етапу ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції – поступового і поетапного перетворення четвертого енергоблоку ЧАЕС на стабільний і безпечний об’єкт, заявив у коментарі Радіо Свобода міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак.

Після насування арки ми матимемо можливість приступити до демонтажу нестабільних конструкцій старого «Укриття»
Остап Семерак

«Після насування арки ми матимемо можливість приступити до демонтажу нестабільних конструкцій старого «Укриття», і далі Україна разом з міжнародними партнерами буде шукати вихід із проблеми чи задачі, яка стоїть, а саме – демонтаж четвертого енергоблоку, виймання паливовмісних матеріалів і їхня надійна утилізація як радіоактивних відходів», – додав Семерак.

Міністр зазначив, що на сьогодні ще не розроблено чіткого плану, важко сказати, якою буде вартість цих робіт. Україна сподівається на підтримку міжнародних партнерів як у фінансуванні, так і застосуванні сучасних науково-технічних розробок, досвіду інших країн, зокрема Японії, після ліквідації аварії на атомній станції «Фукусіма».

Без документів ніхто грошей не дасть – фахівець

Скільки паливовмісних матеріалів знаходиться в об’єкті «Укриття» достеменно невідомо – до аварії в реакторі було 200 тонн урану, після аварії все це переплавилося і перемішалося з будівельними конструкціями, говорять про тисячі тонн. Необхідно якомога швидше починати розроблення техніко-економічного обґрунтування робіт з їх вилучення та утилізації, каже член громадської ради при Держатомрегулюванні України, керівник об’єкта «Укриття» в 1995-2002 роках Валентин Купний. Підготовка документації може зайняти ще кілька років, і лише після узгодження планів з міжнародними партнерами можна буде сподіватися на фінансову допомогу від них. За попередніми оцінками, на це потрібно буде до 40 мільйонів євро щороку.

Ця робота найбільш важка і більш витратна і в дозах, і в грошах, ніж робили досі
Валентин Купний

«Ця робота найбільш важка і більш витратна і в дозах, і в грошах, ніж робили досі. Те що зараз зробили по НБК – це заспів, а сама робота почнеться, коли з паливом почнемо працювати», – сказав фахівець.

Валентин Купний також сумнівається у достатній герметичності нового укриття і вказує на те, що навіть за проектними даними нова система зі старого і нового об’єктів не гарантує захисту населення від викидів радіоактивного пилу в разі надзвичайних ситуацій: землетрусів, сильних смерчів, обрушення якихось металоконструкцій тощо. Крім того, він прогнозує, що взимку конденсація вологи під неопалюваним конфайнментом може спричинити підвищення активності.

Будівництво нового безпечного конфайнменту здійснювали фахівці французького концерну Novarka та українські спеціалісти за кошти 28 держав-донорів. Споруда обійшлася приблизно в 1,5 мільярда євро. Проектний термін експлуатації об’єкта – 100 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG