Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: в обговоренні «дорожньої карти» з Росією немає згоди щодо всіх принципових питань


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що в обговоренні «дорожньої карти» з Росією немає згоди щодо всіх принципових питань.

«Немає згоди щодо всіх принципових питань, зокрема щодо контролю і ефективного моніторингу ОБСЄнеконтрольованоїділянки кордону…немає згоди щодо виведення російських військ і зброї, і бажання це робити прямо зараз і ми фактично не порушити питання, як забезпечити безпеку виборів…», – сказав Клімкін після зустрічі глав МЗС в «нормандському форматі».

«Тобто всі ключові питання, ми по них, на жаль, дуже коротко пройшлися, залишаються дискусійними», – додав міністр.

Сьогодні у Мінську відбулася зустріч міністрів закордонних справ в «нормандському форматі».

Минулого тижня російська сторона заявила, що «дорожньої карти», необхідної для проведення зустрічі міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», на даний час немає. Також у Німеччині вказали, що робота для створення так званої «дорожньої карти» виконання мінських домовленостей відбувається з великими труднощами й доволі повільно.

Через те, що мінські домовленості практично не визначають послідовності виконання їхніх пунктів, керівники держав «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії – домовилися, що голови МЗС цих країн мають підготувати «дорожню карту», яка узгодила б цю послідовність виконання пунктів усіх трьох головних мінських угод: Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

При цьому, за словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма цими мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод – таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, – іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

У серпні президент України Петро Порошенко повідомляв, що Київ не контролює понад 409 кілометрів кордону з Росією на Донбасі.

XS
SM
MD
LG