Доступність посилання

ТОП новини

США: відповідальність за напад в Огайо взяла «Ісламська держава»


Біля місця нападу, Коламбус, фото 28 листопада 2016 року
Біля місця нападу, Коламбус, фото 28 листопада 2016 року

Екстремістське угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад у штаті Огайо у США в понеділок, унаслідок якого були поранені не менш ніж 11 людей, повідомило агентство «Амак», пов’язане з ісламістами.

Це агентство, посилаючись на джерело в угрупованні, заявило, що напад здійснив «солдат «Ісламської держави» у відповідь на заклик ісламістів «обирати за ціль громадян країн міжнародної коаліції».

У США, де стався напад в університетському містечку Університету штату Огайо, у столиці штату місті Коламбусі, поліція заявляла, що розслідує його як можливий теракт.

За повідомленнями, нападником був 18-річний студент, біженець із Сомалі, що мав законно отримане право на постійне мешкання у США, мусульманин за вірою на ім’я Абдул-Разак Алі Артан. Він разом із родиною перебрався до США 2014 року, а перед тим сім років жив у статусі біженця в Пакистані.

Угруповання «Ісламська держава» публікувало в інтернеті заклики, зокрема й англійською мовою, чинити напади на громадян країн зі складу міжнародної коаліції, що протистоїть цьому угрупованню, саме з використанням автомобілів і ножів. Слідство наразі не має даних, чи Артан знав про ці заклики. Але, за даними правоохоронців, напередодні нападу він написав у фейсбуці, що якщо США хочуть, щоб мусульмани перестали здійснювати напади одинаків, Вашингтон має піти на мир із «Ісламською державою».

В інтерв’ю місцевій газеті університетського містечка в серпні Артан розповідав, що боїться відкрито чинити мусульманські молитви на території містечка, бо боїться, що образ мусульманина, який змальовують у засобах інформації, наведе навколишніх на хибні думки про нього.

У понеділок Артан на швидкості в’їхав автом у групу людей на хіднику, а потім почав різати їх великим ножем – за словами очевидців, цілком мовчки. Нападника застрелив працівник поліції, що перебував неподалік, після того, як Артан не виконав його наказу кинути ніж. До лікарень із травмами від наїзду авта й різаними ранами потрапили 11 людей; один із потерпілих, як повідомляють, перебував у критичному стані, життю інших загрози не було.

XS
SM
MD
LG